Mii de europeni sub asediul infernului alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasagerii au rămas blocaţi în aeroporturile închise din cauza ninsorilor abundente care afectează continentul la începutul vacanţei de iarnă. Mii de tone de zăpadă au fost îndepărtate de pe aeroportul britanic Heathrow, unde au fost suspendate sute de zboruri, inclusiv Tarom.

Aeroporturile londoneze au asigurat ieri numai o mică parte din cursele aeriene, după ce mii de pasageri petrecuseră deja noaptea de sâmbătă spre duminică în sălile de aşteptare. Călătorii au primit hrană, apă şi pături de aluminiu pentru a dormi pe jos, deoarece spaţiile de cazare din jurul aeroportului sunt supraaglomerate. Pentru ca dezastrul să fie total, gerul a dat peste cap şi numeroase sisteme de ghidaj ale metroului londonez.

Aeroportul Heathrow, situat la 22 de kilometri de Londra, este cel mai mare din Europa, cu un trafic zilnic de aproximativ 300.000 de pasageri. Potrivit autorităţilor, operaţiunile de deszăpezire şi de înlăturare a gheţii se derulează anevoios. Mii de tone de zăpadă au fost îndepărtate de pe aeroport, unde au fost suspendate ieri toate aterizările şi au fost autorizate numai câteva decolări.

Un purtător de cuvânt al aeroportului, Andrew Teacher, a spus că gheaţa este principala problemă şi că 200 de avioane au rămas la sol  „pentru a evita orice risc". În mare parte din Regat sunt în vigoare coduri portocalii şi roşii de ninsori abundente şi ger puternic. Şi traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în special în Scoţia şi în nordul Angliei, iar transportul feroviar a fost perturbat grav, mai ales în sud-estul Angliei şi pe rutele Eurostar care traversează Canalul Mânecii.

Meteorologii afirmă că Marea Britanie ar putea înregistra cea mai rece lună decembrie de după 1910, cu temperaturi care au scăzut până la -19,5 grade Celsius în centrul Angliei. Închiderea aeroportului Heathrow a bulversat traficul aerian pe tot continentul. Circa 1.500 de persoane ale căror zboruri cu destinaţia Londra au fost deviate către Belgia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică pe aeroportul din Bruxelles, de unde nu au putut pleca nici ieri, în condiţiile în care aici au fost anulate mai multe curse către Londra, Amsterdam, Frankfurt şi Paris.

Câteva sute de pasageri au petrecut noaptea şi pe aeroportul parizian Roissy, după ce zborurile lor, cu destinaţia Londra, au fost deviate, în timp ce alţi pasageri sunt blocaţi pe aeroportul Beauvais, din Paris. Un sfert dintre curse au fost anulate ieri şi pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, iar alte 20% au rămas la sol pe aeroportul parizian Orly, potrivit unor mesaje transmise pe Twitter de autorităţile aeronautice franceze.  

Tabere adhoc în aeroporturi

În Vestul Europei, pasagerii blocaţi au primit „pături de aluminiu“  pentru a înnopta direct pe aeroporturi  Foto: Reuters



În Germania, aeroportul din Frankfurt a folosit ieri pistele de aterizare alternativ, fapt pentru care 500 de zboruri au fost anulate, din totalul de 1.300. Sute de pasageri au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică şi în acest aeroport.

Alte câteva sute au înnoptat pe aeroportul olandez Amsterdam-Schiphol. Ninsorile au continuat ieri în Franţa, Germania şi Marea Britanie, unde zăpada a atins, în unele locuri şi 20 de centimetri. Prognozele arată că în nordul Europei temperaturile vor fi sub valorile normale la acest început de săptămână. Nici în sud vremea nu este mai bună.

În Italia, potrivit agenţiei ANSA, doi oameni au murit din cauza vremii. Un  şofer de camion şi-a pierdut viaţa într-un accident, iar un alt bărbat a făcut atac de cord din cauza frigului. Sute de pasageri au rămas blocaţi la Florenţa, deoarece trenurile de mare viteză nu au putut intra în gară din cauza zăpezii şi a gheţii. Estul Bulgariei este de trei zile sub zăpadă de aproape un metru în unele zone.

Morţi de frig în Balcani

Patru persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute înregistrate la sfârşitul săptămânii în Balcani. În Bosnia, doi bărbaţi au murit din cauza hipotermiei în regiunea Banja Luka. În Serbia, un cuplu în vârstă a murit în oraşul Kruşevaţ în locuinţa lor, izolată de căderile masive de zăpadă.Temperaturile au scăzut şi în Croaţia în noaptea de sâmbătă spre duminică, ajungând până la -21 de grade Celsius în nordul ţării.

Şi Moş Crăciun este afectat

Iarna grea ar putea face ca britanicii care au comandat cadouri online să nu le poată primi până de Crăciun. Royal Mail şi-a retras garanţiile oferite pentru livrările speciale, din cauza condiţiilor meteorologice. Ministrul Transporturilor, Philip Hammond, a cerut consilierului ştiinţific al guvernului să stabilească dacă ţara trece printr-o schimbare bruscă a climei.

Campionatele, amânate de gerul năprasnic

În Vestul Europei, pasagerii blocaţi au primit „pături de aluminiu“  pentru a înnopta direct pe aeroporturi

La Roma, un „legionar“ fotografiază zăpada  Foto: Reuters



Partide din mai multe divizii ale Angliei şi ale Scoţiei au fost amânate, în week-end-ul trecut, din cauza vremii nefavorabile. În Marea Britanie s-au înregistrat căderi masive de zăpadă, iar autorităţile au dorit să protejeze şi spectatorii, şi fotbaliştii. În Premier League, ­s-au reprogramat şase partide, printre care derby-ul Chelsea - Man.

Utd şi meciul echipei lui Gabi Tamaş, WBA, care trebuia să joace cu Wolves. Nici Scoţia nu a scăpat de furia zăpezii, şi aici fiind amânate patru partide. Granzii Celtic şi Rangers nu au jucat în această etapă. În total, în Marea Britanie, din cauza gerului au fost amânate 50 de meciuri. Campionatul Franţei a fost şi el afectat de gerul năprasnic.

Partidele Lens - Caen şi Lille - Nancy nu ­s-au putut disputa, însă s-a jucat PSG - Monaco, 2-2, meci în care Daniel Niculae a reuşit un gol pentru oaspeţi, pe un teren acoperit în mare parte de zăpadă. Zăpada i-a speriat şi pe români în urmă cu două săptămâni. La noi, s-a amânat o etapă cu totul, fiind reprogramată pentru 2011. Deşi ar fi trebuit să se dispute 19 meciuri, în Liga I s-au jucat doar 18. ;

Zeci de români blocaţi la Londra

Printre miile de călători blocaţi pe aeroportul londonez Heathrow se aflau ieri şi zeci de români, care urmau să sosească în ţară cu o cursă Tarom. Mai mulţi dintre pasagerii români se aflau la Heathrow de peste 20 de ore, potrivit unor mesaje postate pe Twitter. Ei spun că au dormit în aeroport, unde au primit pături şi apă. Tarom a comunicat că şi cursa Bucureşti-Londra de ieri a fost anulată din cauza închiderii aeroportului Heathrow.

Compania a anunţat că reprezentanţii Tarom de la Londra depun toate eforturile pentru a asigura asistenţă celor 186 de pasageri ai zborului anulat ieri. Aceştia au posibilitatea de a fi reprogramaţi gratuit pentru zborurile următoare ale companiei sau de a solicita returnarea contravalorii biletelor, în cazul în care doresc să renunţe la călătorie.

Întrucât închiderea aeroportului Heathrow a determinat depăşirea capacităţii de cazare a hotelierilor londonezi, găsirea unor soluţii de cazare este dificilă, la fel ca şi asigurarea transferului aeroport-oraş, a comunicat Tarom. Compania va deconta cheltuielile pentru acei pasageri care-şi pot găsi singuri cazare şi transfer aeroport-oraş.

La Roma, un „legionar“ fotografiază zăpada
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite