Mii de studenţi şi elevi protestează în Italia faţă de măsurile de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de studenţi şi liceeni manifestează vineri în numeroase oraşe din ţară, precum Roma, Milano, Napoli sau Torino, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului, care afectează toate sectoarele, inclusiv cel al educaţiei, relatează AFP

Manifestaţiile au degenerat la Roma, Milano şi Torino, unde au avut loc ciocniri între tineri şi forţele de ordine.

Un banner de mari dimensiuni pe care se putea citi "Împotriva crizei şi austerităţii, să luăm pentru noi şcoala şi oraşul" putea fi văzut în primul rând al marşului tinerilor la Roma, care s-a desfăşurat paşnic şi a fost însoţit de un important dispozitiv de poliţişti.

Ciocnirile, soldate cu patru răniţi uşor în rândul poliţiştilor, s-au produs în momentul în care un grup a vrut să ocupe o stradă care nu figura în traseul manifestaţiei.

Tinerii protestează faţă de reducerea bugetului educaţiei de către precedentul Guvern italian al lui Silvio Berlusconi şi faţă de faptul că Guvernul lui Mario Monti nu a luat măsuri în favoarea acestui sector.

Tineri de stânga acuză "Guvernul Monti şi Uniunea Europeană că impun o şcoală care nu va fi urmată decât de cei care îşi pot permite" din cauza costurilor cărţilor şcolare sau a taxelor de înscriere la universităţi.

Măsurile de austeritate impuse de Guvernul lui Mario Monti, cum ar fi echilibrul conturilor administraţiei locale sau blocarea posturilor în administraţia publică, au repercusiuni inclusiv asupra educaţiei, chiar dacă aceasta nu vizează direct acest sector.

La Milano, tinerii au vizat în special băncile dar în momentul în care au încercat să se îndrepte spre sediul Consiliului Regional au fost luaţi de poliţie.

La Torino a avut loc confruntări între tineri şi poliţie, care s-au soldat cu cinci răniţi în rândul studenţilor, 15 dintre ei fiind reţinuţi şi, ulterior, eliberaţi.

Marşuri au fost organizate şi în alte oraşe, cum ar fi Pisa, Bologna, Florenţa sau Palermo, iar manifestaţiile au perturbat circulaţia în numeroase localităţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite