Mihail Gorbaciov: Boris Elțîn – însetat de putere și ahtiat după glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul președinte al URSS explică, într-un interviu pentru "Der Spiegel", de ce a plecat liniștit în Crimeea, în august 1991, deși Bush îl avertizase că i se pregătește un puci. Mihail Gorbaciov credea că opozanții săi sunt prea idioți pentru a organiza o lovitură de stat.

Mihail Gorbaciov are 80 de ani și a suferit trei operații în ultimii cinci ani. A încercat să se lase de trei ori de politică și nu a reușit. Cel mai tânăr secretar al Partidului Comunist din URSS respinge ideea că perestroika a fost un eșec și susține că ar face la fel și astăzi. Dă vina pe comuniști pentru imposibilitatea de a pune capăt economiei comuniste și monopolului de partid într-un timp foarte scurt.

"Establishment-ul de partid nu avea nevoie de perestroika. Liderul local era rege, liderul regional era țar, iar secretarul general era practic egalul lui Dumnezeu. De aceea aveam nevoie în primul rând de glasnost - deschidere. A fost calea spre libertate. Și am organizat apoi primele alegeri libere din Rusia în 1.000 de ani".

Recunoaște însă că ar fi trebuit să rupă Partidul Comunist în 1991 și să creeze o altă formațiune, așa cum i-au propus mai mulți membri. "Am aderat la Partidul Comunist la 19 ani. Eram încă pe băncile școlii. Tatăl meu fusese în prima linie a frontului, iar bunicul era un vechi comunist. Iar eu ce trebuia să fac? Să arunc totul în aer? Azi îmi dau seama că așa trebuia să fac", spune Gorbaciov, care susține însă că nu este un mare om de stat, ci doar o persoană normală "torturată constant de conștiință".

Elțîn, ambasador într-o republică bananieră


Despre mulți dintre foștii camarazi nu are o părere prea bună. Crede că a făcut o greșeală că l-a promovat pe Boris Elțîn în cadrul partidului. "Era extrem de însetat de putere și ahtiat după glorie. O persoană arogantă, dornică să domine. Ar fi trebuit să-l trimit ambasador într-o republică bananieră", mărturisește Gorbi.

Referitor la intervenția trupelor sovietice la Vilnius și Tbilisi, Gorbaciov declară că știa, dar că nu el a dat ordinul și arată cu degetul lideri din cadrul KGB.
Mihail Gorbaciov este de părere că Uniunea Sovietică ar fi putut salvată după Puciul de la Moscova din 19 august, dar liderii ruși, în frunte cu Boris Elțîn, nu au dorit acest lucru. Deși referendumul privind formarea unei federații a fost aprobat cu 76%.

Gorbaciov spune că președintele George Bush l-a avertizat de pregătirea puciului împotriva sa. Liderul american fusese informat la rândul lui de primarul Moscovei, Gavriil Popov. Ultimul președinte al URRS nu a crezut că oponenții lui vor fi în stare de așa ceva. "M-am gândit că ar fi idioți să-și asume un astfel de risc în acel moment (n.r. - la 20 august urma să fie semnat noul tratat unional). Din nefericire, chiar au fost niște idioți și au distrus totul", afirmă Gorbaciov, care recunoaște că și el a fost pe jumătate idiot, alegând să pleacă în vacanță în Crimeea, într-un moment atât de critic.

Rusia Unită și Partidul Comunist


Actualului premier, Vladimir Putin, Gorbaciov îi reproșează că trage Rusia înapoi. "Uneori Rusia Unită îmi amintește de Partidul Comunist din URSS". Crede însă într-un viitor al Rusiei fără dictatură.

Citește și:

Puciul din august '91: Apelul lui Elţîn de pe tanc a înclinat balanţa

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite