Michael Guest o acuză pe Rice de discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Fostul ambasador al SUA în România denunţă tratamentele inechitabile de la Departamentul de Stat. Michael Guest, fostul ambasador SUA în România şi primul diplomat care şi-a recunoscut

>> Fostul ambasador al SUA în România denunţă tratamentele inechitabile de la Departamentul de Stat.

Michael Guest, fostul ambasador SUA în România şi primul diplomat care şi-a recunoscut orientarea sexuală, s-a retras din cadrul Departamentului de Stat american. Motivul renunţării la cariera de diplomat o reprezintă, după cum afirmă Guest, discriminarea sexuală. El a ieşit cu o serie de declaraţii prin care denunţă tratamentul discriminatoriu de care au parte partenerii diplomaţilor homosexuali.

Potrivit blogului editorialiştilor de la "The New York Times", Michael Guest a dat dovadă de "un curaj ieşit din comun" şi "a aruncat o grenadă retorică în propria sa ogradă" când, la recepţia găzduită chiar de Departamentul de Stat în onoarea retragerii sale din diplomaţie, a făcut-o responsabilă pe şefa diplomaţiei, Condoleezza Rice, care nu era prezentă, pentru că nu a reuşit să ofere partenerilor diplomaţilor gay acelaşi tratament ca în cazul soţilor/soţiilor diplomaţilor heterosexuali.

Michael Guest a mărturisit în faţa prietenilor, colegilor şi a unor oficiali cu rang înalt din Departamentul de Stat - "cu tristeţe elocventă, nu cu mânie", după cum scrie NYT - că acesta este motivul pentru care a decis să pună capăt carierei sale diplomatice de 25 de ani.

Gestul lui Guest este cu atât mai şocant cu cât, potrivit "New York Times", "ceremoniile de retragere pentru diplomaţii americani de carieră tind să fie previzibile, reflectând talentul diplomaţilor care şi-au petrecut ani de-a rândul perfecţionându-şi arta de a apăra ceea ce adesea nu poate fi apărat - politica externă a Washingtonului".

Guest şi alţi diplomaţi gay au dat exemple de diverse "inechităţi" arătând că, spre deosebire de partenerii diplomaţilor heterosexuali, partenerii funcţionarilor diplomatici gay nu au dreptul la îngrijire medicală gratuită când se află la post în străinătate, nu beneficiază de transport asigurat către posturile din străinătate sau de alocaţii speciale de întreţinere atunci când partenerii lor sunt trimişi la post în ţări precum Irak.

Un diplomat controversat

Michael Guest, care a intrat în diplomaţie în 1981, a fost propus ambasador în România
în timpul primului mandat al preşedintelui George W. Bush, când şef al diplomaţiei americane era Colin Powell. În timpul mandatului său, Guest a criticat public corupţia din România, intrând în polemici deschise cu puterea de atunci de la Bucureşti.

În timpul mandatului lui Michael Guest, relaţiile dintre Washington şi Bucureşti au devenit mai strânse. România şi-a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a fost admisă în NATO şi şi-a intensificat negocierile de aderare la UE. Preşedintele George W. Bush a venit în vizită oficială la Bucureşti în 2002, tot în timpul mandatului lui Guest.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite