Un Miami al Cisiordaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilele în stil american din Mazraa Sharqiya au fost construite de palestinieni din diaspora Jeepuri şi maşini scumpe, pe străzi rudimentare. Vile luxoase, cuibărite în spatele unor

Vilele în stil american din Mazraa Sharqiya au fost construite de palestinieni din diaspora

Jeepuri şi maşini scumpe, pe străzi rudimentare. Vile luxoase, cuibărite în spatele unor ziduri înalte de piatră. În timp ce circa o treime din familiile palestiniene din Cisiordania (Westbank) trăiesc în sărăcie, potrivit ONU, localitatea Mazraa Sharqiya este o evidentă excepţie de la regulă, relatează BBC.

În timp ce casele moderne palestiniene se construiesc din blocuri de beton, multe din reşedinţele opulente, de patru etaje, din Mazraa Sharqiya, sunt clădite din marmură. Unii palestinieni chiar numesc această frumoasă localitatate "Miami al Cisiordaniei", din cauza bogăţiei sale şi a atmosferei de nesfârşită vacanţă de vară, care domneşte aici. Dar bogăţia care se găseşte în Mazraa Sharqiya nu este de provenienţă locală - provine din diaspora palestiniană. Vilele aparţin unor palestinieni care au plecat de acasă în căutarea unei vieţi mai bune. Circa două treimi din cei 15.000 de locuitori ai satului trăiesc în străinătate, în principal în SUA.

Obiceiuri arabe

Pe timpul verii, mulţi dintre locuitori se întorc în satul natal, pe care l-au presărat cu vile. Până în anii 1980, Mazraa Sharqiya arăta ca orice sat plestinian din Cisiordania acelei perioade. Existau case modeste cu două etaje şi multe şosele erau neasfaltate.

Unii dintre săteni au plecat la muncă peste hotare şi au făcut rost de bani pentru a construi ceea ce le place să numească un "new town" (oraş nou). Cei îmbogăţiţi se plâng însă că, acum, se simt în satul natal "ca nişte străini". Ei spun că sunt priviţi ca nişte venetici de cei care au rămas în sat. Pe timpul verii, localitatea înregistrează un "miniboom" economic şi o sporire a populaţiei. Pentru localnici, este neobişnuit să vezi camioane cărând mobile luxoase franţuzeşti prin sat.

Iarna, o localitate-fantomă

Mulţi dintre expatriaţi se căsătoresc în localitatea natală. Uneori se întâmplă să aibă loc şi câte patru nunţi pe zi. Dar, pe timpul iernii, Mazraa Sharqiya devine o localitate-fantomă. "Vremea este foarte rece şi cei mai mulţi oameni se plictisesc. Nu este nimic de făcut", spune Abdel Hakim, 28 de ani, un proprietar de magazin cu produse muzicale.

Toţi adolescenţii din sat spun că ar vrea să meargă în SUA, dacă ar putea. "Pentru mai mulţi bani", a explicat un băiat - care abia putea vorbi în limba engleză reporterilor. În schimb, mulţi dintre expatriaţi spun că ar dori să trăiască pe meleagurile locale, tot timpul - dar lipsa de oportunităţi face acest lucru dificil, relatează BBC.

În Gaza, criză umanitară

Hamasul a izolat Gaza de restul lumii. Spre deosebire de palestinienii din Cisiordania, care pot pleca în străinătate şi se întorc să construiască vile, cei din Fâşia Gaza sunt în suferinţă. Aproape 87% din locuitorii Gazei trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit statisticilor ONU. Aceasta înseamnă că, pentru mulţi dintre ei, nevoile alimentare de bază sunt dependente de ajutoare. Cu ocazia unei recente conferinţe de presă, Michael Bailey, reprezentantul ONG-ului umanitar internaţional Oxfam, a spus că prevenirea unei crize umanitare implică distribuţia de hrană şi medicamente pentru supravieţuire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite