Metropolă de gheaţă în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Adevărate clădiri de gheaţă şi zăpadă au fost construite în parcurile oraşului chinez Harbin, unde a început ieri celebrul Festival de Iarnă. Oraşul Harbin, din nord-estul Chinei, se

>> Adevărate clădiri de gheaţă şi zăpadă au fost construite în parcurile oraşului chinez Harbin, unde a început ieri celebrul Festival de Iarnă.

Oraşul Harbin, din nord-estul Chinei, se transformă în fiecare iarnă într-o adevărată metropolă de gheaţă. Imense structuri de gheaţă şi zăpadă, asemănătoare unor clădiri luminate, sunt construite în parcurile oraşului, atrăgând sute de mii de vizitatori din întreaga lume.

Festivalul de zăpadă şi gheaţă de la Harbin, ajuns la a 34-a ediţie, s-a deschis oficial ieri. Începând din 1985, manifestaţia se ţine în fiecare iarnă şi durează mai mult de o lună, atrăgând sute de mii de localnici şi vizitatori din întreaga lume.

Poziţia geografică a oraşului Harbin, capitala provinciei Heilongjiang, îi conferă un climat arctic cu multă gheaţă şi zăpadă naturală, zona fiind aflată sub influenţa vânturilor reci, din Siberia. Temperatura medie iarna este de -16,8 C, dar poate coborî chiar şi la -38,1 C. În aceste condiţii, Harbin este recunoscut drept leagănul culturii de gheaţă şi zăpadă din China şi este celebru pentru operele desăvârşite şi sculpturile artistice în zăpadă şi gheaţă.


Construcţiile şi decoraţiunile din gheaţă merg de la tehnologiile moderne cu laser până la tradiţionalele felinare de gheaţă. Primele lanterne de gheaţă erau o tradiţie de iarnă în nord-estul Chinei în timpul dinastiei Qing (1644 - 1911), ţăranii şi pescarii locali realizau adesea felinare de gheaţă pe care le foloseau în lunile de iarnă.


Expoziţie de sculpturi de zăpadă, în ianuarie


În ianuarie, aici va fi organizată şi celebra expoziţie anuală a sculpturilor în zăpadă şi gheaţă ce atrage artişti din întreaga lume. Piesa de bază este o sculptură numită "Sentimente romantice", ce are 35 de metri înălţime şi 162 de metri lungime, iar autorii săi spun că depăşeşte în dimensiuni operele ce au intrat în alţi ani în Cartea Recodurilor.


"Sculptura înfăţişează o femeie franceză care ţine în mână un pahar de şampanie în mâna dreaptă, iar în cea stângă, nouă trandafiri. Opera simbolizează prietenia dintre China şi Franţa, după cum declară şefa echipei care a realizat sculptura, Ma Mingge, autoarea designului.

Sculptura, care a fost iniţial un imens bloc de zăpadă de 30.000 de metri cubi, este încă în construcţie şi va fi definitivată în ianuarie. Autoarea va mai adăuga replici de zăpadă ale unor celebre sculpturi şi tablouri realizate de artişti francezi. Peste 2.000 de sculpturi de gheaţă luminată vor fi expuse la Harbin.


Manifestaţia este una dintre cele patru festivaluri de zăpadă şi gheaţă celebre în întreaga lume. Celelalte trei sunt Festivalul de Zăpadă de la Sapporo (Japonia), Carnavalul de iarnă de la Quebec (Canada) şi Festivalul de Schi al Norvegiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite