Mesajul lui Abbas către SUA: "Ultima şansă pentru un acord de pace"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, se află la Washington unde va avea astăzi o întrevedere cu preşedintele american George W. Bush. Abbas a sosit marţi seara la baza

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, se află la Washington unde va avea astăzi o întrevedere cu preşedintele american George W. Bush. Abbas a sosit marţi seara la baza aeriană Andrews, iar ieri s-a întâlnit cu regele Abdullah II al Iordaniei, aflat de asemenea în vizită în SUA şi cu secretarul de stat Condoleezza Rice.

"Preşedintele Abbas îi va spune lui Bush că este ultima şansă de a se ajunge la un acord de pace", au afirmat oficialii de la Ramallah pentru cotidianul israelian "Jerusalem Post". Eşecul "ar întări Hamas şi va submina Autoritatea Palestiniană şi toate forţele palestiniene moderate". Potrivit oficialilor palestinieni, Abbas îi va transmite lui Bush temerea că Hamas ar putea pune stăpânire pe Cisiordania din cauza lipsei de progres a negocierilor.

"Dacă oamenii vor vedea că nu este nicio speranţă, se vor uita către Hamas. Dacă nu ajungem la un acord, israelienii şi americanii vor avea de-a face cu Hamas pe viitor", au spus oficialii palestinieni.
Prin conferinţa organizată în noiembrie 2007 la Annapolis (Maryland), Bush a dat un nou start negocierilor de pace după şapte ani de stagnare. Preşedintele american ar dori, la rândul său, încheierea unui acord înainte de sfârşitul lui 2008, când va părăsi Casa Albă.

Şef de misiune american pentru biroul lui Blair

Administraţia Bush va delega un oficial al Departamentului de Stat pentru a conduce biroul din Orientul Mijlociu al fostului premier britanic Tony Blair. Surse oficiale au declarat pentru AP că Robert Danin îşi va prelua funcţia de "şef de misiune" a lui Blair săptămâna viitoare.

Blair este trimisul special al cvartetului diplomatic în Orientul Mijlociu. Gestul american face parte din efortul de a-l sprijini pe preşedintele Abbas şi procesul de pace cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite