Merkel cere Europei rigoare contra solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german le-a transmis statelor membre ale zonei euro care au probleme că nu vor fi ajutate dacă nu-şi ţin promisiunile privind rigoarea bugetară.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reafirmat duminică fermitatea faţă de ţările zonei euro care cer ajutoare de la Uniunea Europenă. Şi asta după ce la ultimul summit european, de la sfârşitul lunii iunie, păruse că cedează teren în faţa Italiei şi Spaniei. „Toate tentativele de a spune să fim solidari, dar fără să controlăm nimic, fără nicio contrapartidă, toate aceste tentative nu vor avea nicio şansă în faţa mea, în faţa Germaniei", a declarat cancelarul în cursul unui interviu acordat televiziunii publice germane ZDF.

Merkel a reafirmat, de asemenea, responsabilitatea statelor înseşi când ajutorul este destinat doar sectorului bancar, aşa cum este cazul Spaniei în prezent. „Guvernul spaniol este în mod evident garantul ajutoarelor în cadrul programului pentru Spania", a spus ea, adăugând că nu a fost nicio discuţie despre o posibilă modificare a acestor reguli ale garanţiei în timpul summitului european. Şefa Executivului de la Berlin a invitat, de asemenea, Grecia să respecte acordurile încheiate cu UE, FMI, BCE.

Merkel a confirmat că va candida pentru un al treilea mandat în 2013, explicând că încă simte plăcere să facă această muncă. „Votul de anul viitor va fi şi despre situaţia din Europa şi despre ce aşteptări avem faţă de Europa", a precizat Merkel. Ea a mai spus  că cele 17 membre ale zonei euro se află pe „drumul cel bun". „În ultimele luni, în Europa s-a făcut mai mult decât s-a făcut în mulţi ani, însă mai sunt destule de făcut", a subliniat cancelarul.

Spaniolii se revoltă

Angela Merkel a recunoscut că a petrecut mult timp în cursul crizei să cântărească între ceea ce este necesar la nivelul UE şi îndoielile cetăţenilor germani care se tem de implicaţiile unui transfer la nivelul uniunii, unde datoriile sunt împărţite între membrii săi. Numeroşi analişti afirmă că o asemenea măsură este necesară pentru soluţionarea crizei.

 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel  Foto: reuters

Madrilenii au luat cu asalt străzile pentru a protesta faţă de ultimele măsuri de austeritate anunţate de guvernul conservator condus de Mariano Rajoy. Mai multe străzi din Madrid au fost blocate. Duminică după-amiază, în capitala spaniolă a izbucnit un protest spontan după ce Guvernul Rajoy a decis să taie prima de Crăciun pentru bugetari şi să reducă zilele libere.

Poliţişti, pompieri, profesori, medici şi angajaţi ai administraţiei publice au ieşit în stradă, scandând lozinci împotriva guvernului şi cerând demisia premierului Mariano Rajoy. „Haideţi cu toţii la luptă! La naiba cu reforma muncii!" sunt sloganurile care s-au putut auzi la protestul funcţionarilor. Scandând lozinci ca „Împreună putem", „Ei nu ne mai reprezintă", „Mâinile sus, este un jaf", manifestanţii, mobilizaţi prin sms-uri sau prin reţelele sociale, au defilat între sediul Partidului Popular şi Puerta del Sol, după care s-au îndreptat spre Camera Deputaţilor. Printre protestatari s-a numărat şi un inspector de poliţie.

Ignacio Fernandez Toxo, secretar general al CCOO, unul dintre principalele două sindicate ale ţării, a declarat că o nouă greva generală în Spania va fi inevitabilă dacă guvernul menţine măsurile de austeritate care vizează reducerea deficitului public.

 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel  p Foto: reuters

Grecia va face noi economii

Şi grecii trebuie să mai treacă printr-o cură de austeritate. Ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, a început, ieri, o serie de contacte cu colegii săi din guvern în vederea elaborării unui plan de reduceri suplimentare în valoare de 11,6 miliarde de euro pentru perioada 2013-2014. Vor avea loc reduceri de salarii, de pensii şi de ajutoare sociale.

Decizia finală va fi luată mâine, în cadrul unei reuniuni a premierului conservator, Antonis Samaras, cu liderul PASOK, Evanghelos Venizelos, şi cu liderul DIMAR, Fotis Kuvelis. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Simos Kedikoglu, a subliniat că Executivul va avea grijă ca reducerile să nu afecteze sectoarele mai sărace şi să nu creeze probleme sociale".

Veşti proaste de la Eurostat

 Uniunea Europeană a înregistrat în luna mai 2012 un deficit al balanţei comerciale de 3,8 miliarde euro, faţă de un deficit comercial de 14,5 miliarde de euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2011, conform cifrelor publicate luni de Oficiul european de Statistică (Eurostat).  Şi rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2012 a urcat în UE la 2,6% (de la 2,5% în mai) şi s-a menţinut stabilă în zona euro, la 2,4%, conform datelor revizuite publicate ieri de Eurostat.

Este pentru a 19-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub două procente. În luna iunie 2012, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Ungaria (5,6%), Estonia şi Malta (ambele cu 4,4%). La polul opus se situează Suedia (0,9%), Grecia (1%) şi Bulgaria (1,6%). România se situează atât sub media din UE cât şi sub media din zona euro cu o rată anuală a inflaţiei de 2,2%, potrivit Eurostat.

"Toate tentativele de a spune să fim solidari, dar fără să controlăm nimic, fără nicio contrapartidă, nu vor avea nicio şansă în faţa mea.''
Angela Merkel  cancelarul Germaniei

Al treilea mandat

Merkel a confirmat că va candida pentru un al treilea mandat în 2013, explicând că încă simte plăcere să facă această muncă. „Votul de anul viitor va fi şi despre situaţia din Europa şi despre ce aşteptări avem faţă de Europa", a precizat Merkel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite