Merkel pierde cel mai loial partener din coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecancelarul Franz Müntefering a demisionat, punând sub semnul întrebării stabilitatea şi aşa fragilă a guvernului . Franz Müntefering, unul dintre veteranii Partidului

Vicecancelarul Franz Müntefering a demisionat, punând sub semnul întrebării stabilitatea şi aşa fragilă a guvernului .

Franz Müntefering, unul dintre veteranii Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), s-a retras din guvern "din motive personale". Renunţarea la funcţiile de vicecancelar şi ministru al muncii i-a luat prin surprindere atât pe cancelarul Angela Merkel, cât şi pe colegii social-democraţi. Postul de vicecancelar va reveni şefului diplomaţiei, Frank-Walter Steinmeier.

Soţia lui Müntefering suferă de cancer de mai mult timp, iar săptămâna trecută a fost supusă unei operaţii complicate. Cu toate acestea, liderul SPD, în vârstă de 67 de ani, declarase, recent, că este încântat de colaborarea cu Angela Merkel şi doreşte să îşi continue cariera de politician cel puţin până va împlini 70 de ani.
Analiştii apreciază că retragerea sa surprinzătoare are totuşi legătură cu ultimele evenimente din cadrul coaliţiei de la Berlin, precum şi cu fricţiunile din cadrul SPD. Luna trecută, Müntefering a suferit "o înfrângere" clară în faţa preşedintelui partidului, Kurt Beck, care a reuşit să îşi impună punctul de vedere în privinţa prelungirii perioadei în care şomerii în vârstă primesc ajutor de la stat. În schimb, Franz Müntefering ar fi dorit o reducere a beneficiilor sociale, în favoarea dinamizării pieţei muncii, măsură susţinută şi de cancelarul Angela Merkel.

Un alt eşec l-a înregistrat zilele acestea, după ce creştin-democraţii au împiedicat introducerea salariului minim pentru angajaţii din serviciile poştale, un dosar important pentru Müntefering.

Social-democraţii, în corzi

Presa germană notează la unison că plecarea "soldatului" este nefastă atât pentru SPD, aflat în criză de lideri credibili, cât şi pentru liniştea coaliţiei. În cei doi ani de guvernare, Müntefering a devenit "cel mai loial coleg" al cancelarului Angela Merkel. "Acesta este sfârşitul marii coaliţii", titra "Süddeutsche Zeitung", în timp ce "Frankfurter Rundschau" pune accentul pe declinul social-democraţilor germani, care au mai pierdut un lider important.

După plecarea fostului cancelar Gerhard Schröder, SPD încearcă să îi găsească un înlocuitor capabil să candideze cu succes la funcţia de cancelar peste doi ani. Ultimele sondaje arată o diferenţă clară între Angela Merkel şi liderul SPD, Kurt Beck.

Grevă de proporţii

GDL, sindicatul conductorilor de tren, a declanşat ieri cea mai mare grevă din istoria căilor ferate germane. Începând cu ora locală 12.00, transportul de mărfuri a fost paralizat complet. Astăzi greva urmează să se extindă şi asupra traficului de călători. Sindicaliştii ameninţă că protestele se vor încheia abia sâmbătă, dacă nu primesc o nouă ofertă din partea Deutsche Bahn. GDL, care reprezintă circa 80% din conductori, solicită creşteri salariale substanţiale şi o convenţie colectivă separată de cea a altor categorii din branşă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite