VIDEO Merkel, fotbalul şi multiculturalismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O simplă vizită a cancelarului german în vestiarul Mannschaftului după meciul cu Turcia s-a transformat într-o afacere de stat. Conducerea fotbalului german a fost deranjată de implicarea sportivilor în dezbaterile privind integrarea imigranţilor.

Preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Theo Zwanziger, a fost deranjat de urmările vizitei cancelarului Angela Merkel în vestionarul naţionalei după victoria cu 3 la 0 în faţa Turciei, din preliminariile Euro 2012.

Prezenţa cancelarului în vestiar, la 8 octombrie, nu reprezintă o noutate, dar de data aceasta vizita a fost făcută fără acordul lui Zwanziger. Ce l-a iritat cel mai mult pe şeful DFB a fost faptul că Merkel, însoţită de preşedintele Christian Wulff, de fiica acestuia şi de purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a ţinut morţiş să facă o fotografie cu una dintre vedetele Mannschaft-ului, Mesut Özil, fiul unor imigranţi turci.

Theo Zwanziger nu a fost încântat de apariţia fotografiei în presă pe fondul dezbaterilor aprinse privind soarta multiculturalismului, controverse iscate chiar de către cancelarul german. „Sport Bild" s-a întrebat dacă a fost o simplă întâmplare sau o mică înscenare - fotografia fiind făcută de un fotograf al Guvernului. Înscenare sau nu, Zwanziger a declarat că nu doreşte ca fotbaliştii să fie implicaţi în chestiuni politice.

Pentru a aplana micul conflict, Angela Merkel l-a sunat pe Zwanziger. Potrivit lui Seirbert, a fost „un dialog bun şi lucrurile s-au lămurit, dar nu a fost vorba de niciun fel de scuze" din partea cancelarului, aşa cum susţinuse preşedintele DFB. „Spiegel" notează că Zwanziger candidează pentru un nou mandat la conducerea federaţiei, acesta putând fi motivul „agitaţiei" sale.

„Multikulti a murit"

Dincolo de poza care i-a deranjat pe mulţi, recenta declaraţie a cancelarului privind „eşecul total" al societăţii multiculturale a iscat diverse reacţii în întreaga Europă. Mai ales că liderul conservatorilor din Bavaria, Horst Seehoffer, a declarat şi el că „multikulti a murit". Guvernul a anunţat că va veni, săptămâna viitoare, cu măsuri concrete pentru integrarea imigranţilor.

A fost lansată şi ideea formării unui partid al germanilor de origine turcă, dar reacţiile nu au fost atât de entuziaste pe cât se aşteptau iniţiatorii din Bremen. Prin Europa, declaraţia lui Merkel a fost bine primită de publicaţii din Spania, Olanda şi Italia.

Wulff, în Turcia

Preşedintele Christian Wullf a declarat în Parlamentul turc că „iluziile multiculturalismului au ascuns problemele integrării".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite