Merkel are curajul să înfrunte China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german a deranjat Beijingul prin primirea lui Dalai Lama la Berlin Autorităţile chineze au solicitat, ieri, guvernului federal german să anuleze primirea lui Dalai Lama de către

Cancelarul german a deranjat Beijingul prin primirea lui Dalai Lama la Berlin

Autorităţile chineze au solicitat, ieri, guvernului federal german să anuleze primirea lui Dalai Lama de către Angela Merkel, dar nu au avut succes. Cancelarul german a demonstrat un curaj asemănător şi în timpul recentei sale vizite la Beijing.

Şefa guvernului federal german a avut ieri o istorică întâlnire cu liderul tibetan în exil, în pofida creşterii tensiunilor politice dintre Beijing şi Berlin din cauza unei asemenea vizite, fie şi cu caracter privat. Anterior, ministerul chinez de externe l-a convocat pe ambasadorul german la Beijing pentru a solicita Berlinului anularea invitaţiei.

"Întâlnirea va avea loc, invitaţia rămâne, iar cancelarul a extins-o deplin conştient", a replicat un adjunct al purtătorului de cuvânt al Cabinetului Merkel. Desigur, "asta nu va afecta bunele relaţii de stat şi cooperarea germano-chineză", a adăugat oficialul berlinez. Dar discuţiile sino-germane în spinoasa problemă a protejării patentelor care urmau să aibă loc ieri la Munich au fost sistate, din "motive tehnice".

Pacifist tibetan

Într-un interviu acordat jurnalului "Suddeutsche Zeitung", Dalai Lama a definit reacţia Chinei drept "aroganţă a puterii", de vreme ce Beijingul se amestecă în afacerile interne ale Germaniei, în timp ce solicită Berlinului să nu o facă.

Dala Lama s-a declarat însă "fericit" de invitaţia cancelarei Merkel, cu care s-a mai întâlnit şi pe când aceasta era doar şefă a opoziţiei germane. Călugărul budist s-a mai arătat şi impresionat şi de angajamentul susţinut al liderei germane pentru apărarea drepturilor omului şi pentru respectarea cerinţelor mediului.

Merkel recidivează

Angela Merkel a mai dovedit o dată, recent, că nu se teme să arate şi spre cealaltă parte a unei Chine invidiate pentru fulminanta creştere economică din ultimele decenii, de care vor să profite toate statele lumii - inclusiv cea mai puternică economie europeană.

Liderii europeni sunt îndeobşte reticenţi să ridice în faţă omologilor chinezi chestiunea respectării drepturilor omului, precum libertatea de expresie sau cea religioasă. Aflată la sfârşitul lunii august la Beijing, Angela Merkel le-a spus membrilor Academiei pentru Ştiinţe Sociale că "oamenii trebuie să aibă libertatea pe care spun că o vor". După care a revenit la întâlnirile de afaceri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite