Merkel amână iarăşi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul mai trebuie să facă reforme pentru a putea adera la NATO şi UE Liderii ucraineni au încercat să-l convingă pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să susţină aspiraţiile

Kievul mai trebuie să facă reforme pentru a putea adera la NATO şi UE

Liderii ucraineni au încercat să-l convingă pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să susţină aspiraţiile europene şi euroatlantice ale acestei foste republici sovietice.

Angela Merkel s-a întâlnit ieri cu preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, care au pledat pentru ca Ucraina să primească statut de candidată oficială la aderarea la NATO.

La summitul de la Bucureşti din aprilie, Alianţa Nord-Atlantică a promis că va integra la un moment dat Ucraina, dar a refuzat, în lipsa unui consens între ţările membre, să acorde imediat statut de candidate Georgiei şi Ucrainei.

Susţinută de SUA, primirea celor două foste republici sovietice în antecamera NATO a fost respinsă în special de Germania şi Franţa, dornice să menajeze sensibilităţile Rusiei. Ucraina speră că cele 26 de state membre vor fi de acord să-i acorde acest statut în decembrie.

Kievul nu va primi MAP în decembrie

Această posibilitate a fost considerată puţin probabilă de un consilier al Angelei Merkel, Cristoph Heusgen. Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să-şi restructureze întâi forţele armate şi să convingă populaţia, care se opune în continuare în majoritate proiectului de integrare în Alianţă. "În decembrie, NATO nu va face decât o evaluare a progreselor ucrainene în domeniu, a apreciat consilierul într-un interviu acordat "Deutsche Welle".

Ucrainenii, supăraţi pe NATO

Opinia publică din Ucraina este în continuare împărţită în ceea ce priveşte aderarea ţării la NATO. În timp ce 30 la sută din ucraineni se declară pentru aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică şi sunt supăraţi că Germania şi Franţa i-au refuzat în aprilie, la Bucureşti, 61 la sută din ei se opun.

Marea majoritate a acestora sunt din tabăra rusofonă. Autorităţile prooccidentale de la Kiev s-au angajat să organizeze un referendum cu privire la aderarea la NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite