Merkel şi Putin discută problema scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel l-a primit aseară la Wiesbaden pe preşedintele rus Vladimir Putin. Discuţiile celor doi lideri vor dura două zile şi se vor centra pe impasul dintre Moscova şi

Cancelarul german Angela Merkel l-a primit aseară la Wiesbaden pe preşedintele rus Vladimir Putin. Discuţiile celor doi lideri vor dura două zile şi se vor centra pe impasul dintre Moscova şi Washington privind proiectul SUA de amplasare a unui sistem antirachetă în Europa de Est.

Vizita urmează unei întâlniri între oficialii ruşi şi americani, ce a subliniat tensiunile în creştere între foştii inamici din Războiul Rece. SUA au respins solicitarea Rusiei de "îngheţare" a planurilor de amplasare a sistemului până în 2010. Rusia consideră că instalarea dispozitivelor la porţile sale este echivalentă cu un act de agresiune şi a declarat că "va lua măsuri pentru a neutraliza ameninţarea".

Angela Merkel nu doreşte ca Europa să fie divizată de această problemă şi insistă asupra consultării NATO în privinţa planurilor SUA, sfătuind Cehia şi Polonia să nu acţioneze unilateral. Discuţiile dintre Putin şi Merkel vor mai atinge problema provinciei sârbe Kosovo şi criza internaţională generată de ambiţiile nucleare ale Iranului.

Alexander Rahr, cercetător la Consiliul German pentru Relaţii Externe, a declarat, pentru AFP, că este de aşteptat ca Merkel să ridice şi problema libertăţii de exprimare în Rusia. Merkel şi Putin au avut un scurt conflict pe această temă în mai, în timpul vizitei liderului german în Rusia, când Merkel a criticat arestarea unor protestatari, iar Putin a replicat că acelaşi lucru s-a întâmplat în Germania.
(Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite