Merkel şi Bush mai păsuiesc Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele SUA şi cancelarul Germaniei mai caută o soluţie diplomatică în cazul dosarului nuclear iranian. Statele Unite şi Germania s-au angajat să coopereze pentru a găsi o

>> Preşedintele SUA şi cancelarul Germaniei mai caută o soluţie diplomatică în cazul dosarului nuclear iranian.

Statele Unite şi Germania s-au angajat să coopereze pentru a găsi o soluţie diplomatică în cazul dosarului nuclear iranian. Această decizie a fost luată de pe timpul vizitei de două zile pe care Angela Merkel i-a făcut-o lui Bush, chiar la ranch-ul acestuia din Texas. Cele două ţări au în vedere un set larg de măsuri, inclusiv instituirea de noi sancţiuni la adresa Teheranului.

"Iranul se află în fruntea listei mele de priorităţi", a declarat preşedintele american George W. Bush, în conferinţa comună de presă susţinută alături de cancelarul german Angela Merkel. Dacă eforturile diplomatice ale Uniunii Europene şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică nu vor convinge Teheranul să răspundă exigenţelor comunităţii internaţionale, vor fi necesare noi sancţiuni, a declarat şeful guvernului de la Berlin. Angela Merkel a precizat totuşi că optează pentru moment la o soluţie diplomatică.

"Trebuie să vedem dacă trebuie să reanalizăm situaţia, pe măsură ce aceasta evoluează, şi dacă va trebui să cooperăm cu comunitatea germană de afaceri. Voi discuta din nou cu aceasta în vederea reducerii legăturilor comerciale", cu Iranul, a adăugat cancelarul german.

Merkel s-a arătat conciliantă în dosarul Afganistan, unde Berlinul are 3.000 de militari în nordul ţării, regiune relativ scutită de violenţe. Ea a recunoscut că SUA şi aliaţii lor ar trebui să "facă mai mult" pentru a stabiliza această ţară. Washingtonul şi-a criticat unii aliaţi, precum Franţa sau Germania, pentru că nu intră în luptă împotriva talibanilor care sunt concentraţi mai ales în sudul şi estul ţării, unde se află soldaţi britanici, canadieni, olandezi şi americani.

Cei doi lideri au mai discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, viitorul Kosovo, crizele politice din Myanmar şi Liban. Prietenia dintre Angela Merkel şi George W. Bush este evidentă şi din modul în care cancelarul german i s-a adresat preşedintelui american. Aceasta i-a spus "dragă George" şi s-a arătat încântată de ranch-ul din Texas, despre care a spus că este "un loc foarte frumos", susţin analiştii politici.
Relaţiile dintre SUA şi Germania au fost mai reci în timpul mandatului predecesorului lui Merkel, Gerhard Schröder, care s-a opus vehement invaziei Irakului din 2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite