"Mentorul" britanic al lui Anders Behring Breivik va fi audiat de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Paul Ray, presupusul "mentor" al norvegianului Anders Behring Breivik, va fi audiat miercuri de poliţia norvegiană, a anunţat aceasta marţi, relatează AFP.

Britanicul Paul Ray, presupusul "mentor" al norvegianului Anders Behring Breivik, va fi audiat miercuri de poliţia norvegiană, a anunţat aceasta marţi, relatează AFP.


"El vrea să se explice în faţa poliţiei, iar poliţia vrea să audă explicaţiile sale", a declarat pentru AFP Unni Turid Groendal, o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Oslo.

"Trebuie să vină mâine (miercuri, n.red.) în Norvegia şi să fie audiat în aceeaşi zi de poliţie", a adăugat ea.

Citeşte şi

Breivik şi cei care l-au ajutat

Fost militant al mişcării de extremă dreapta English Defence League (EDL), Paul Ray este considerat în general "mentorul" despre care a vorbit Behring Breivik, fără să îi precizeze numele, în manifestul de 1.500 de pagini pe care l-a transmis pe Internet înainte de a comite atacurile din 22 iulie.

Richard Inimă de Leu

Prezentându-se drept un cruciat în război cu multiculturalismul şi islamul, Behring Breivik explică în acest text că a avut "o relaţie destul de strânsă" cu un englez căruia îi spune Richard şi care "a devenit mentorul" lui.

Liderul mişcării "cavalerilor templieri" şi ţinând un blog cu numele Richard Inimă de Leu, Paul Ray s-a recunoscut el însuşi în descrierea făcută de extremistul norvegian.

După ce a calificat atacurile din 22 iulie ca fiind "cu adevărat diabolice" în The Times, Paul Ray, care îşi are domiciliul în Malta, şi-a anunţat intenţia de a veni în Norvegia pentru a-şi spăla onoarea, adăugând că nu îl cunoaşte pe Behring Breivik.

Acesta din urmă, în vârstă de 32 de ani, a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian din Oslo, apoi al atacului armat asupra unor tineri reuniţi pe insula Utoeya, la circa 40 de kilometri nord-vest de capitală, două atacuri care au provocat în total 77 de morţi.

Aflat în arest preventiv într-o închisoare de mare securitate, el a afirmat că a acţionat singur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite