Megashow politic în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de persoane participă la Convenţia Naţională Democrată, în cursul căreia Barack Obama va fi desemnat oficial drept candidat la preşedinţie Jurnalişti, bloggeri, staruri de

Zeci de mii de persoane participă la Convenţia Naţională Democrată, în cursul căreia Barack Obama va fi desemnat oficial drept candidat la preşedinţie

Jurnalişti, bloggeri, staruri de la Hollywood şi protestatari s-au alăturat politicienilor pentru a lua parte la Convenţia Democrată, care a început ieri în Denver, Colorado.

Oraşul Denver, capitala statului Colorado, a fost descris drept un furnicar al democraţilor în aceste zile, iar securitatea la locurile de desfăşurare a principalelor evenimente a fost întărită.

Circa 60.000 de persoane, între care delegaţi, ziarişti, politicieni, sponsori şi voluntari, au sosit în oraş. Chiar dacă rezultatul convenţiei - nominalizarea oficială a lui Barack Obama drept candidat al democraţilor în alegerile prezidenţiale - este cunoscut, peste 15.000 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru eveniment.

Distracţie şi karaoke cu discursuri politice

Staruri de la Hollywood precum Ben Affleck, Scarlett Johansson, Warren Beatty, Annette Bening, Forest Whitaker, Maggie Gyllenhaal, Susan Sarandon şi Ed Norton sunt aşteptate să îşi facă apariţia în Denver.

O imitaţie în mărime naturală a unei celule de la Guantanamo Bay va putea fi vizitată de participanţi. Cel mai bizar hibrid între politică şi distracţie oferit în Denver este însă spectacolul de karaoke organizat de artistul Daniel Peltz. El a transcris în format digital zeci de discursuri ale candidaţilor republicani şi democraţi la preşedinţie, iar amatorii sunt invitaţi să se îmbrace la costum şi să îşi demonstreze aptitudinile.

Participanţii pot vizita şi expoziţia "Experienţa Prezidenţială", unde se pot fotografia într-un decor ce imită Biroul Oval sau Air Force One. Amber Lee Ettinger, cunoscută şi sub numele de internet "Obama Girl", va fi gazda unei petreceri pentru fanii lui Obama.

Convenţia se va încheia cu spectacolul lui Bruce Springsteen, imediat după discursul de încheiere de joi al lui Obama.

Discursul lui Obama - punctul culminant

Armata de reprezentanţi ai mass-media depăşeşte de aproape patru ori numărul delegaţilor la convenţie, care este de circa 4.000. Barack Obama speră ca evenimentul să îi aducă o cotă mai bună în sondaje, după ce l-a ales în această săptămână pe senatorul Joe Biden pentru postul de vicepreşedinte.

Evenimentul politic-"mamut", cum a fost numit în unele ziare americane, va dura patru zile şi se va încheia joi cu un discurs al lui Barack Obama în faţa unei mulţimi compacte la stadionul Invesco Field, cu 75.000 de locuri.

Televiziunile principale, precum CNN şi Fox News, care vor transmite în direct discursul, au transformat restaurantele din apropierea stadionului în studiouri. Costurile legate de Convenţia Democrată sunt estimate la circa 60 de milioane de dolari.

15.000 de jurnalişti

- sunt acreditaţi la Convenţia Naţională Democrată

Hillary, suporter Obama

Hilarry Clinton va face apel către partizanii săi să voteze cu Barack Obama, relatează AFP. Un responsabil democrat a anunţat deja că Hillary Clinton consideră că partizanii săi sunt liberi să voteze cu Obama la scrutinul prevăzut să aibă loc miercuri.

Hillary Clinton va lua cuvântul în faţa Convenţiei astăzi, iar soţul ei, Bill Clinton, foarte critic faţă de Obama în timpul alegerilor primare, va vorbi mâine, când va avea loc votul oficial de învestitură.

Michelle Obama a ţinut primul discurs al Convenţiei Partidului Democrat

Michelle Obama, soţia lui Barack Obama, a ţinut ieri discursul de deschidere a Convenţiei Democrate, în faţa a zeci de mii de spectatori.

Vicepreşedinte al Spitalului universitar din Chicago şi cunoscută pentru rolul avut în candidatura soţului său, Michelle Obama a încercat să evoce latura umană a celui care a apărut până acum ca "un star" al politicii.
Ea a încercat să-şi prezinte soţul drept un american dur şi autentic, în faţa unui electorat încă sceptic.

Cuvintele ei au fost atent studiate şi destinate să contracareze rezervele pe care mulţi le au în privinţa unui candidat despre care se ştie încă destul de puţin. Ea şi-a prezentat soţul drept un american cu picioarele pe pământ care va lupta pentru drepturile clasei de mijloc.

Pentru Michelle Obama, discursul de ieri a fost cel mai important din această campanie electorală. Afirmaţiile sale anterioare, printre care aceea că "este mândră de America pentru prima dată", i-au făcut pe republicani să o portretizeze drept "o negresă furioasă şi lipsită de patriotism" a cărei imagine a fost adesea în contrast cu promisiunea soţului său privind un consens postrasial.

Alţi membri ai familiei i s-au alăturat ieri pe scenă pentru a spune povestea lui Obama - un copil crescut în condiţii modeste, de o mamă singură, şi care acum a ajuns la porţile Casei Albe.

Un nou sondaj realizat duminică a arătat că aproape jumătate din electorat îl priveşte pe Obama drept lipsit de experienţă pentru funcţia la care aspiră.

Discursul lui Michelle Obama a fost urmat de cel al fostului preşedinte octogenar Jimmy Carter şi al lui Ted Kennedy, două figuri istorice ale Partidului Democrat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite