Megaofensivă în nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece mii de militari americani au declanşat operaţiunea "Vârf de săgeată" , cea mai mare din 2003 încoace, pentru anihilarea celulelor teroriste din nord-estul ţării În timp ce în

Zece mii de militari americani au declanşat operaţiunea "Vârf de săgeată" , cea mai mare din 2003 încoace, pentru anihilarea celulelor teroriste din nord-estul ţării

În timp ce în Bagdad continuă seria atentatelor sângeroase, trupele americane şi irakiene au demarat, în zorii zilei de ieri, o maxioperaţiune numită "Arrowhead Ripper" ("Vârf de săgeată"), prin care se urmăreşte eliminarea celulelor teroriste din Baquba, în provincia Diyala. La ofensivă au participat 10.000 de militari, avioane şi elicoptere de luptă.

Baquba a devenit recent refugiul multor combatanţi de gherilă, forţaţi să părăsească Bagdadul, după ce aici a fost desfăşurat un dispozitiv de securitate ce numără circa 50.000 de soldaţi ai coaliţiei internaţionale. La operaţiunea "Arrowhead Ripper" iau parte 10.000 de militari americani şi forţe guvernamentale irakiene, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai importantă de la declanşarea războiului în Irak, în 2003. "Obiectivul este de a distruge influenţa grupării Al-Qaida în zonă şi de a elimina ameninţarea pe care o reprezintă pentru localnici", a declarat generalul de brigadă Mick Bednarek, vicecomandant al operaţiunii.

Ofensiva terestră, susţinută de trăgători de elită

Asaltul împotriva cuiburilor de insurgenţi a presupus desfăşurarea unor forţe de luptă impresionante.

Cei 10.000 de infanterişti americani au fost sprijiniţi de trăgători de elită şi de unităţi speciale antiterorism, dar şi de vehicule blindate Bradley şi Strykers. La ofensiva aeriană au luat parte elicoptere Apache şi avioane de luptă.

Trupele americane se aşteaptă ca unele locuinţe din Baquba să fie "căptuşite" cu explozivi. Strategia operaţiunii "Arrowhead Ripper" (care făcuse deja peste 25 de morţi în rândul insurgenţilor) prevede ca atacurile să fie conduse de forţele americane, cu acoperire aeriană, cărora li se adaugă susţinerea terestră a militarilor irakieni.

Armata irakiană cere ajutorul trupelor române

Armata irakiană a cerut ajutorul trupelor române şi australiene pentru a face faţă confruntărilor cu miliţiile şiite din zona Nasiriyah (sudul Irakului), au anunţat surse locale, citate de AFP. "Am făcut apel la forţele române şi australiene, pregătite să intervină dacă luptele se vor relua", a declarat un oficial din cadrul armatei irakiene. Poliţia irakiană s-a confruntat în cursul nopţii de luni spre marţi cu miliţiile şiite conduse de Moqtada al-Sadr, cunoscute sub numele de Armata lui Mehdi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite