Megaatentat terorist dejucat în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei persoane intenţionau să amplaseze maşini-capcană la baza Ramstein şi la aeroportul internaţional din Frankfurt Germania a anunţat ieri că a dejucat una dintre cele mai grave

Trei persoane intenţionau să amplaseze maşini-capcană la baza Ramstein şi la aeroportul internaţional din Frankfurt

Germania a anunţat ieri că a dejucat una dintre cele mai grave tentative de atentat pe teritoriul său, arestând, marţi seara, trei persoane bănuite de apartenenţă la o celulă locală a Uniunii Jihadului Islamic.

Suspecţii pregăteau maşini-capcană ce urmau să explodeze la aeroportul internaţional din Frankfurt, la baza aeriană de la Ramstein şi în locuri publice frecventate de americani.

Cei trei presupuşi terorişti, doi germani convertiţi la islam şi un pakistanez, au cumpărat circa 730 de kilograme de peroxid de hidrogen în vederea construirii unor bombe artizanale.

Potrivit procurorului general Monika Harms, soluţia, cu o concentraţie de 35 la sută, amestecată cu alţi aditivi ar fi produs o bombă cu o putere de detonare echivalentă cu 550 kilograme de TNT.

Bărbaţii au atras atenţia autorităţilor germane la sfârşitul anului 2006, când unul dintre ei a fost arestat pentru că spiona un obiectiv militar american de la Hanau, în apropiere de Frankfurt. Cu câteva zile înainte de arestare, agenţi ai serviciilor de securitate au înlocuit, fără ştirea islamiştilor, peroxidul de hidrogen depozitat în 12 canistre cu un produs inofensiv.

"Soluţia le-ar fi permis să fabrice o bombă cu o putere explozivă mai mare decât a celor folosite în atentatele de la Londra şi Madrid", a declarat Jörg Ziercke, şeful Biroului Federal Criminalist (BKA).

Cei trei au fost antrenaţi în tabere din Pakistan ale Uniunii Jihadului Islamic, care are legături cu Al-Qaida. Celula germană a Uniunii Jihadului Islamic, o grupare teroristă a musulmanilor şiiţi din Asia Centrală, a fost creată anul trecut de suspecţii arestaţi marţi, în localitatea Oberschledorn, din landul Renania de Nord-Westfalia.

Cooperare cu serviciile americane de securitate

Ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, a declarat că servicii de securitate străine au cooperat cu autorităţile germane pentru arestarea presupuşilor terorişti.

Rolf Tophoven, un expert în materie de terorism, a menţionat că este vorba de o operaţiune de mare amploare efectuată împreună cu serviciile americane.

Casa Albă a precizat că vede în dejucarea atentatelor un nou indiciu al unor ameninţări persistente şi justificarea luptei împotriva terorismului. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Fratto, a precizat că preşedintele George W. Bush, aflat în Australia, a fost informat în legătură cu evoluţia anchetei.

11 septembrie, posibila dată a atentatelor

Autorităţile germane nu dispun de informaţii privind data exactă pentru organizarea presupuselor atentate. Potrivit unei surse citate de publicaţia "Der Spiegel", ele ar fi putut avea loc chiar pe 11 septembrie. Din anul 2000, şase tentative de atentate au fost dejucate în Germania. Serviciile de securitate supraveghează în jur de 80 de islamişti.

După atentatele de la 11 septembrie, autorităţile au destrămat "Celula de la Hamburg". Poliţia a făcut mai multe arestări în rândul grupărilor islamiste, în special membri ai mişcării kurde irakiene Ansar al-Islam.
Anul trecut, două atentate cu valize-capcană plasate în două trenuri din vestul ţării au eşuat, în urma unor probleme tehnice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite