Megaambasada SUA în Irak va fi gata în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o suprafaţă apropiată de a Vaticanului şi o notă de plată de circa 600 milioane $, sediul ar putea fi nesigur în condiţiile insurgenţei în creştere Uriaş, scump şi în centrul

Cu o suprafaţă apropiată de a Vaticanului şi o notă de plată de circa 600 milioane $, sediul ar putea fi nesigur în condiţiile insurgenţei în creştere

Uriaş, scump şi în centrul controverselor, noul complex ce va găzdui ambasada SUA la Bagdad este aproape gata. Proiectată cu trei ani în urmă, când viitorul părea "mai roz", construcţia este descrisă de analiştii americani drept "un anacronism".

Pentru mulţi irakieni, ea simbolizează apogeul dezastrului produs de SUA în Irak. Planul ambasadei a fost realizat cu trei ani în urmă, când oficialii americani presupuneau că stabilitatea se va instala în Irak şi că efortul militar va fi diminuat, treptat, lăsând în urmă o gamă de experţi civili care vor reconstrui ţara. Rezultatul este ceea ce unii analişti au descris drept un "anacronism în valoare de 592 milioane $", cât a costat complexul.

Incinta ambasadei va avea toate facilităţile unui mic oraş, cu şase blocuri de apartamente, o piscină înconjurată de palmieri, o sală de gimnastică, mai multe fast-fooduri, o frizerie şi un salon de înfrumuseţare.
Complexul este total independent, având centrală electrică proprie, puţuri şi staţie de tratare a apei.

"Este mai mare decât ar trebui să fie dacă ne aşteptăm ca Irakul să se stabilizeze, dar nu este destul de mare dacă presupunem că trebuie să fie comandamentul general într-un război care va continua", a declarat Stephen Biddle, membru al Consiliului de Relaţii Externe de pe lângă Departamentul de Apărare al SUA, citat de cotidianul american.

tafful american se va muta în noul sediu după un proces de verificare a actelor ce va dura mai multe săptămâni. În prezent, ambasada SUA este în fostul Palat Republican al lui Saddam Hussein.

Construcţia a fost deja lovită de rachete

În ciuda dimensiunilor şi a preţului uriaş, complexul, destinat să găzduiască peste 1.000 de persoane, ar putea să nu ofere suficientă protecţie, în cazul în care retragerea trupelor americane va lăsa ţara în război civil, apreciază proiectanţii, citaţi de cotidianul "Los Angeles Times". Noul sediu, situat în Zona Verde, protejată, a capitalei irakiene, a fost deja atins de rachetele militanţilor. După cum a declarat un ofiţer american, "zona Verde nu mai înseamnă nimic, când este vorba de rachete şi mortar".

Proiectul aminteşte de o altă megaconstrucţie, în Somalia

Proiectul aminteşte de o altă megaambasadă, construită de americani la Mogadishu, acum 15 ani, şi unde diplomaţii americani se întâlneau la partide de golf sau mici petreceri ce păreau departe de haosul în creştere din Somalia. Sediul din Mogadishu a fost devastat de insurgenţi după ce ţara a intrat în război civil, în 1991, după răsturnarea guvernului lui Mohamed Siad Barre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite