Medvedev supără Kievul şi Tiraspolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia făcută de preşedintele rus Dmitri Medvedev, la conferinţa de presă de după summitul de la Deauville, cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, i-a deranjat pe mulţi analişti şi politicieni de la Kiev şi de la Tiraspol.

Nedumerirea experţilor este legată de faptul că liderul de la Kremlin a afirmat că succesul negocierilor depinde şi de România şi nu a menţionat Ucraina ca parte în negocieri.

„Fără Ucraina, orice negocieri cu privire la schimbarea statutului Transnistriei sau retragerea trupelor ruse sunt imposibile", a declarat deputatul Partidului Regiunilor, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe de la Kiev, Leonid Kozhara, citat de agenţia Regnum.

„Vrem să intensificăm procesul de rezolvare a conflictului. Preşedinţii Ianukovici şi Medvedev au semnat o formulă cu privire la statutul Transnistriei ca parte integrantă a Moldovei. Ce fel de statut va fi acesta, rămâne de văzut", a mai spus deputatul.

Directorul Institutului de analiză strategică şi prognoză de la Universitatea din Tiraspol, Ilia Galinski, a apreciat că preşedintele rus „pur şi simplu nu este la curent care este situaţia în această problemă, altfel nu înţelege cum poate fi refuzată Ucraina ca stat garant, mai ales pe fundalul sporirii activităţii ei în acest dosar".

„Apariţia României pe lista actorilor internaţionali de care depinde soluţionarea conflictului transnistrean i-a nedumerit pe mulţi, care cunosc implicarea directă a României de partea Republicii Moldova. Excepţie este cazul în care, desigur, preşedintele Medvedev nu s-a referit la crearea unui nou stat prin unirea României şi Republicii Moldova (fără Transnistria) şi, în consecinţă, legitimarea Transnistriei ca stat independent", presupune analistul.

În cazul în care „această ciudăţenie reprezintă poziţia oficială a guvernului rus în soluţionarea conflictului transnistrean, atunci este o dovadă că în Rusia începe o nouă „perestroika" a politicii externe, când dorinţa „de a plăcea" Occidentului şi valorile liberale general-umane sunt mai puternice decât toate argumentele privind interesele naţionale ruseşti", a concluzionat Galinski.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite