Medvedev a declanşat represiunea antifumat pe teritoriul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată a doua mare piaţă de tutun din lume, după China, Rusia a lansat o represiune nemaiîntâlnită asupra fumatului, printr-un proiect de lege care interzice publicitatea la tutun şi majorează taxelor pe țigări, reglementări menite să ajute la combaterea crizei din sanatate, scrie Reuters.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev, a declarat pe un video blog, că 44 de milioane de ruşi, aproape unul din trei, sunt dependenţi de fumat, iar aproape 400.000 mor în fiecare an din cauze legate de fumat.

În cadrul unui proiect de lege Ministerul rus al Sănătăţii prevede interzicerea publicităţii la tutun - acum permisă numai în presa scrisă -precum şi creşterea taxelor la vânzările de țigări. De asemenea, interzice fumatul în cafenele şi alte spații publice.

Proiectul de lege este de așteptat să fie prezentat parlamentului spre aprobare în zilele următoare.

"În fiecare an un oraș mare dispare". "Guvernul a adoptat o strategie anti-tutun şi astăzi am început să o pun în aplicare", a declarat Medvedev.

În prezent, fumatul în Rusia este permisiv şi datorită unui preț ieftin la țigări. Un pachet de obicei, costă în jurul valorii de 50-60 de ruble (mai puțin de $ 2).

În timp ce președintele Vladimir Putin este un non-fumator şi a mustrat miniştrii care fumează, unii oficiali de top , cum ar fi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, sunt fumatori grei.

Cei mai mulţi oameni de pe strazile Moscovei au pus la îndoială faptul că măsurile anunţate ar avea vreunun efect. "Oamenii vor fuma, indiferent de ce lege adoptă Rusia", a declarat Viktor, un vânzător care nu şi-a dat numele.

Guvernul speră că noua legislați va contribui la îmbunătățirea speranței de viață, care, la 62 de ani pentru bărbați şi 74 pentru femei, cât se înregistra în 2009, rămâne scăzută faţă de standardele altor țări cu venituri medii.

Piața rusă de țigari era estimată la o valoare de aproximativ 22 miliarde dolari, în 2011, de Euromonitor International, fiind o parte importantă a afacerilor companiilor de tutun de peste mări.

Patru companii straine de tutun - Japan Tobacco International, Philip Morris, British American Tobacco şi Imperial Tobacco - controlează mai mult de 90 la suta din vânzările din Rusia şi au făcut lobby pentru a atenua legislația propusă.

"Proiectul de lege ar deveni viabil, probabil, primăvara viitoare, dacă legea prezentată în Parlament, până la 1 noiembrie", a declarat Nikolai Gerasimenko, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Duma de Stat, citat de Itar-Tass, preluată de Reuters.

Ministerul rus de finante a anunţat anterior planurile de a creşte accizele pe tutun cu aproximativ 40 la sută pentru 2013 și 2014 şi a declarat că intenționează să reducă impozitele cu 10 la sută, la un an după 2015. Ministerul Sănătății susține însă, o creștere mai mare a taxei.

Legislația propusă este inspirată din alte țări, mai ales din în Occident, care au impus controale stricte privind publicitatea și vânzările de țigări și au interzis fumatul în locurile publice.

Pe de altă parte, producătorii, distribuitorii şi vânzătorii de tutun se opun acestei legi, declanşând deja diverse acţiuni şicerând autorităţilor să ţină cont de masa mare a fumătorilor ruşi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite