Medvedev, în turneu la Marea Caspică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus vrea încheierea unor acorduri de principiu pentru achiziţionarea de gaz, care ar putea sabota proiectul gazoductului european Nabucco Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a

Preşedintele rus vrea încheierea unor acorduri de principiu pentru achiziţionarea de gaz, care ar putea sabota proiectul gazoductului european Nabucco

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a început ieri un turneu în trei state din regiunea Mării Caspice - o zonă în care sunt concentrate imense rezerve de hidrocarburi.

Prima destinaţie a liderului de la Kremlin a fost Azerbaidjan, după care se va îndrepta spre Turkmenistan şi Kazahstan. Principala temă de pe agenda negocierilor este cooperarea în domeniul energetic.

Potrivit analiştilor ruşi, convorbirile dintre preşedintele rus şi omologii său azer şi turkmen, Ilham Aliev, respectiv Gurbangulî Berdîmuhammedov, nu vor fi deloc simple. Miza strategică a vizitei noului locatar de la Kremlin în Azerbaidjan este, în opinia experţilor, încheierea unui acord de principiu cu privire la cumpărarea gazelor azere de către partea rusă. În acest fel, se pare că Rusia intenţionează să pună beţe în roate proiectului european

"Nabucco", ce prevede transportarea de petrol şi gaze naturale din regiunea Mării Caspice via Turcia în ţări din Uniunea Europeană. În acest moment, Azerbadjanul este furnizorul principal care ar putea asigura cu gaze conducta Nabucco pentru început.

Preţul lui Aliev

Potrivit "Novâi Reghion", spre deosebire de omologii săi pro-americani, Viktor Iuşcenko (preşedintele Ucrainei) şi Mihail Saakaşvili (Georgia), preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, este adeptul unei politici mai pragmatice, resursele de hidrocarburi de care dispune ţara sa permiţându-i acest lucru.

În opinia unor experţi de la Moscova, dacă Medvedev îi va propune un preţ bun, liderul azer ar putea să fie de acord să concesioneze Rusiei rezervele de gaze ale ţării sale, mai ales că Moscova ar face presiuni asupra Armeniei pentru a flexibiliza poziţia acesteia în cadrul conflictului din enclava Nagorno-Karabah.

Moscova nu susţine direct Nagorno-Karabah, aşa cum sprijină Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste de pe teritoriul Georgiei, însă Armenia, pe care Nagorno-Karabah mizează pentru recunoaşterea independenţei sale pe plan internaţional, este aliatul strategic al Rusiei.

În opinia politologului azer Vafa Guluzade, Medvedev îi va oferi lui Aliev garanţii privind neutralitatea Rusiei în cazul reizbucnirii conflictului din Nagorno-Karabah. Expertul afirmă însă că preşedintele azer nu ar trebui să se încreadă în aceste promisiuni "minciunoase", întrucât, dacă Rusia ar lua partea Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabah, regimul armean se va prăbuşi, ceea ce nu este în interesul Moscovei.

Bătaie pe Azerbaidjan

Bogat în resurse de hidrocarburi şi cu o situaţie geografică de invidiat în regiunea Mării Caspice, Azerbaidjanul duce negocieri directe cu principalii actori geopolitici din lume.

Între altele, recent, SUA i-au propus Azerbaidjanului să adere la NATO, fără a participa la niciun fel de Plan de acţiune în vederea aderării (Membership Action Plan /MAP/), chiar înaintea Ucrainei şi a Georgiei. Depinde însă dacă oferta SUA va fi mai tentată decât ceea ce îi va propune preşedintele rus omologului său azer, scrie presa de la Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite