Medvedev sare în apărarea libertăţii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat retragerea unui amendament la Legea media care ar fi permis autorităţilor să închidă ziare acuzate de defăimare şi calomnie. "Conţinutul

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat retragerea unui amendament la Legea media care ar fi permis autorităţilor să închidă ziare acuzate de defăimare şi calomnie.

"Conţinutul acestui proiect de lege nu poate decât să creeze obstacole unei funcţionări normale a media", a estimat Medvedev, citat de de agenţia Interfax. Amendamentul "nu contribuie la obiectivul anunţat, acela de a proteja cetăţenii de difuzarea informaţiilor defăimătoare", a adăugat noul lider de la Kremlin, subliniind necesitatea retragerii acestui proiect.

Libera exprimare, vechea poveste

Aprobat de Dumă în prima lectură, în 25 aprilie, amendamentul avea scopul să furnizeze autorităţilor judiciare un mijloc pentru "închiderea unui ziar în cazul difuzării repetate a unor texte cu caracter defăimător", potrivit autorului său, Robert Chlegel, deputat al partidului Rusia Unită, al cărui lider este fostul preşedinte şi actualul premier Vladimir Putin. Presa rusă are în prezent interdicţia de a publica articole care ar putea încuraja terorismul sau extremismul.

Mulţi jurnalişti ruşi, asasinaţi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi-a exprimat la sfârşitul lunii aprilie temerea că prin acest amendament Rusia riscă să încalce articolul 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului la libertatea de exprimare.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului clasează Rusia printre ţările în care libertatea presei este cea mai ameninţată, amintind o serie de asasinate cărora le-au căzut victimă ziarişti şi care nu au fost elucidate nici până în prezent.

În perioada în care Putin a fost preşedinte, majoritatea posturilor de televiziune au intrat sub un ferm control al statului şi au încetat să mai critice Kremlinul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite