Medvedev, interesat de hidrocarburile Kazahstanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a început, ieri, un scurt periplu asiatic, în Kazahstan, şi apoi în China, primul după învestirea sa în funcţia de şef al statului, la 7 mai.

Noul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a început, ieri, un scurt periplu asiatic, în Kazahstan, şi apoi în China, primul după învestirea sa în funcţia de şef al statului, la 7 mai.

Chestiunile economice şi energetice domină de departe în agenda celor două vizite, scrie agenţia RIA Novosti. Faptul că Republica Kazahstan este prima destinaţie în străinătate confirmă "maturitatea alianţei strategice dintre Moscova şi Astana, a subliniat administraţia prezidenţială rusă.

Nazarbaev are nevoie de conductele ruseşti

În primul rând, Kremlinul este interesat ca Republica Kazahstan - fostă republică sovietică din Asia Centrală - să-şi transporte în continuare petrolul şi produsele petroliere prin conductele ruseşti.

O bună parte a discuţiilor dintre preşedinţii rus şi kazah, Dmitri Medvedev şi Nursultan Nazarbaev, a fost rezervată chestiunilor vizând aprofundarea cooperării în domeniul energetic, inclusiv construcţia de noi trasee pentru transportul de hidrocarburi. După 2012, în Kazahstan se prevede un salt important în domeniul prelucrării resurselor energetice şi partea kazahă este interesată de conductele ruseşti.

Moscova intenţionează să reconstruiască tronsonul Aktau-Samara al magistralei baltice de conducte (BTS-1) în vederea creşterii capacităţii de transport al petrolului.

Proiecte comune

În ceea ce priveşte consorţiul caspic de conducte, partea rusă remarcă faptul că nu toate aspectele au fost rezolvate. Kremlinul consideră drept "normală" intenţia Kazahstanului de a adera la proiectul energetic Baku - Tbilisi - Ceyhan, fără să ridice prea multe obiecţii faţă de acest proiect ce exclude Rusia.

Printre proiectele energetice ale celor două părţi sunt avute în vedere construcţia unui gazoduct pentru transportul hidrocarburilor de la Marea Caspică, precum şi extinderea conductei de petrol "Asia Centrală - Centru".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite