Medvedev: Ucraina încearcă să „stoarcă“ gaze de la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este uimită de încercările Ucrainei de a obţine o reducere a preţului gazelor naturale, fără a oferi ceva în schimb.


Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, acuză Ucraina că încearcă să „stoarcă" gaze naturale de la Rusia prin solicitările insistente de reducere a preţului la import. Retorica tot mai dură dintre cele două ţări aminteşte de disputele care au perturbat de mai multe ori exporturile către Europa.

Uniunea Europeană importă prin Ucraina, de la Rusia, circa 20% din necesarul de gaze naturale. Gazprom a întrerupt în mai multe rânduri livrările din cauza disputelor cu Kievul, notează Reuters.

Moscova vrea să pună mâna pe Naftogaz

Liderul de la Kremlin a declarat, miercuri seară, la Soci, că Moscova este uimită de încercările Ucrainei de a obţine o reducere a preţului gazelor naturale, fără a oferi ceva în schimb. „Este foarte trist, este o încercare de a stoarce gaze", a declarat Medvedev, citat de agenţia Interfax.

Discuţiile dintre cele două părţi pe tema gazelor au devenit tot mai dure în ultima perioadă, Ucraina încercând să renegocieze un acord încheiat în 2009 care impune Kievului preţuri mai mari decât în cazul unor ţări din UE.

Medvedev a afirmat că pentru a obţine preţuri mai mici la gaze, Ucraina trebuie să se alăture Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus sau să vândă Rusiei compania de stat Naftogaz, care operează reţeaua de transport al gazelor.

Kievul ameninţă cu instanţa de arbitraj de la Stockholm

Zilele trecute, compania ucraineană Naftogaz a trimis o cerere Gazprom de reducere cu o treime a cantităţii de gaze achiziţionată din Rusia. Autorităţile ucrainene nu sunt de acord nici cu formula de calculare a preţurilor, ameninţând că se va adresa Curţii de arbitraj de la Stockholm.

Conform contractului bilateral din 2009, Ucraina urma să cumpere anual 52 de miliarde de metri cubi de gaze, iar în cazul în care cantitatea era mai mică, Naftogaz trebuia să achite 80 la sută din cantitatea stipulată în contract.

Mai multe voci de la Moscova şi Kiev spun că „în toată perioada postsovietică, Rusia a fost privită de Ucraina ca o vacă de muls, politicienii ucraineni fiind acuzaţi că practică un joc dublu, înainte şi după alegeri".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite