McCain îi strică petrecerea lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul democraţilor se prezintă la Convenţie cu cinci procente în spatele republicanului McCain, potrivit ultimelor sondaje date publicităţii de presa din Statele Unite Veştile nu

Candidatul democraţilor se prezintă la Convenţie cu cinci procente în spatele republicanului McCain, potrivit ultimelor sondaje date publicităţii de presa din Statele Unite

Veştile nu sunt bune pentru Barack Obama: contracandidatul său, John McCain, revine spectaculos în opţiunile electoratului american.

Peste 4.000 de delegaţi aşteptaţi din toate colţurile Americii la Denver (Colorado) îl vor nominaliza la Convenţia Democrată, care începe pe 25 august, pe Barack Obama drept candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie.

Candidatul democrat a ales oraşul Denver în mod special, cu scopul de a câştiga fiefuri considerate până de curând republicane.

Fondul sonor şi spectacolul vor fi asigurate de peste 50.000 de persoane, iar evenimentul, care va dura patru zile, va fi transmis în întreaga lume de peste 15.000 de jurnalişti, mare parte dintre ei din afara Statelor Unite.

Locaţia aleasă, Pepsi Center, găzduieşte în general manifestări sportive, precum meciuri de baschet sau de hockey pe gheaţă, nu însă şi popice, joc la care Obama a arătat că se pricepe foarte bine, în timpul campaniei electorale. În ultima zi a Convenţiei, senatorul de culoare are programat un discurs pe stadionul Invesco Field at Mile High, cu o capacitate de 75.000 de locuri.

Susţinătorii lui Hillary nu se lasă

Analiştii consideră că unul dintre marile handicapuri ale lui Barack Obama este faptul că nu a reuşit să atragă sprijinul întregului partid.

Un sondaj recent realizat de centrul de cercetare Pew arată că 87% din republicani îl vor vota în noiembrie pe John McCain, în timp ce Obama va fi votat de doar 83% din democraţi. Mai mult, doar 72% din susţinătorii lui Hillary ar vota cu Barack Obama, iar 18% arată că l-ar vota chiar pe candidatul republican. Lupta strânsă dintre Hillary şi Obama în campania internă a dus la scindarea partidului, principalul motiv fiind reprezentat de orgolii, şi nu de divergenţe politice.

Tensiunile interne din tabăra democrată au ieşit la vedere săptămâna trecută, când susţinătorii lui Clinton au obţinut trecerea numelui senatoarei de New York pe buletinele de vot, la Convenţie. Votul din 27 august va fi însă unul pur "istoric", consideră analiştii. Potrivit unei numărători oficiale democrate care nu îi exclude pe superdelegaţi, Obama poate conta pe mai mult de 2.200 de voturi, în timp ce Clinton are circa 1.900.

Scena pentru vicepreşedinte

Convenţia democrată va fi, de asemenea, ocazia pentru primul mare discurs al candidatului ales de Obama la vicepreşedinţie.

Senatorul de Illinois a declarat că a ales persoana, dar nu i-a dezvăluit numele. Presa a speculat că numele candidatului la vicepreşedinţie va fi anunţat astăzi, când echipa de campanie a lui Obama a rezervat Old State Capitol, din Springfield, clădire istorică unde şi-a anunţat el însuşi candidatura la Casa Albă.

"Ploaia biblică"

Evenimentul este înconjurat însă tot mai mult de numeroase superstiţii şi apeluri către divinitate. Astfel, o grupare creştină fundamentalistă, "Focus on the Family", le-a cerut oamenilor să se roage la Dumnezeu pentru ca o "ploaie biblică" să ude stadionul în momentul în care senatorul de Illinois îşi va începe discursul. Barack Obama ar putea deveni primul preşedinte de culoare al Statelor Unite; or, acest lucru a atras fie simpatia, fie antipatia mai multor grupări religioase radicale.

46%

- dintre americani l-ar vota pe republicanul John McCain pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite

"Coşmarul" John McCain

Ultimul sondaj de opinie îl arată pe candidatul republican John McCain la cinci procente în faţa lui Barack Obama, pentru prima dată de când Hilary s-a retras din cursă. În contextul războiului din Caucaz, Obama a anunţat că va aduce lângă el minţi "strălucite" în politica externă în cazul în care va fi ales preşedinte, printre care Richard Hoolbrooke, Sam Nunn, dar şi republicanii Richard Lugar şi Chuck Hagel.

Aflat într-o cădere îngrijorătoare în sondaje, Obama l-a atacat pe McCain pentru faptul că republicanul nu a ştiut să răspundă când a fost întrebat de un jurnalist câte case are.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite