McCain s-a detaşat în lider în cursa republicană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu sprijinul republicanilor moderaţi, hispanicilor şi populaţiei în vârstă, John McCain, cel mai vârstnic candidat (71 ani), a obţinut victoria în alegerile primare din Florida. Pe

Cu sprijinul republicanilor moderaţi, hispanicilor şi populaţiei în vârstă, John McCain, cel mai vârstnic candidat (71 ani), a obţinut victoria în alegerile primare din Florida. Pe principiul câştigătorul ia toţi delegaţii, aplicat în acest stat, John McCain va da piept cu megaziua alegerilor americane, 5 februarie, având şi sprijinul celor 57 de delegaţi din Florida.

Această victorie îi conferă veteranului McCain un avantaj clar în faţa celorlalţi candidaţi republicani. Mitt Romney, susţinut de conservatori şi de cei pentru care imigraţia ilegală şi avortul reprezintă probleme arzătoare, nu a reuşit să convingă că poate oferi şi o soluţie vizavi de starea proastă în care se află economia americană.

Şi, ca şi cum gustul înfrângerii nu era suficient de amar pentru candidatul mormon, McCain a reprezentat alegerea acelora pentru care economia este principala îngrijorare, asta în ciuda faptului că Romney a încercat să se poziţioneze drept "expertul" în economie, după modelul afacerilor sale de succes.

Rudy Giuliani iese din scenă

Visurile "prezidenţiale" ale fostului primar al New Yorkului Rudy Giuliani, erou popular după atentatele din 11 septembrie şi multă vreme favorit republican în cursa pentru Casa Albă, au fost spulberate în Florida, unde a plătit preţul unei strategii de campanie eşuate. El a neglijat scrutinele din Iowa şi New Hampshire şi a pariat toate cărţile pe Florida şi pe alegerile din 5 februarie.

O altă greşeală a fost că Giuliani, care a cheltuit aproximativ 500 milioane de dolari în această cursă, s-a concentrat pe teme ca securitatea şi lupta antiterorism, în condiţiile în care economia s-a impus în dezbateri. "Este cea mai slabă campanie din acest mileniu şi chiar din mileniul precedent", a declarat un analist politic pentru CNN. Potrivit presei americane, Giuliani se pregătea ieri să iasă din cursă şi să anunţe că-l susţine oficial pe McCain.

Potrivit CNN, şi candidatul democrat, John Edwards, a hotărât să iasă din competiţie. Fostul preşedinte american Jimmy Carter a salutat "campania extraordinară" a lui Barack Obama.

Democraţii au organizat şi ei alegeri marţi, dar doar "de formă", în condiţiile în care statul Florida nu va fi reprezentat de niciun delegat la Convenţia din august. Democraţii din Florida au fost pedepsiţi de conducerea centrală pentru că au devansat data alegerilor primare înainte de 5 februarie. Republicanii, la rândul lor, au primit doar 57 de delegaţi, din cei 114, din acelaşi motiv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite