Mauritania lovită de blestemul petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disensiunile din partidul de guvernământ şi rezervele de hidrocarburi au dus la lovitura de stat "de catifea" Preţul tot mai mare al petrolul de pe piaţa internaţională ar putea fi

Disensiunile din partidul de guvernământ şi rezervele de hidrocarburi au dus la lovitura de stat "de catifea"

Preţul tot mai mare al petrolul de pe piaţa internaţională ar putea fi adevăratul motiv al puciului.

Preşedintele Mauritaniei, Sidi Ould Sheikh Abdallahi, primul ales democratic în această ţară, a fost arestat la Nouakchott printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge organizată de şeful gărzii prezidenţiale pe care preşedintele tocmai îl demisese.

Presa internaţioanlă a încercat să găsească adevăratele cauze ale loviturii de stat într-o ţară pauperă şi cu o economie subdezvoltată din Africa.

Principalele cauze ar fi fost disensiunile din partidul de guvernământ, dar şi exploatările de petrol ce reprezintă în ochii militarilor un agent de îmbogăţire rapidă şi, implicit, de păstrare a puterii, susţine, în acest sens, cotidianul "Algeria Liberă".

Jurnaliştii algerieni afirmă că militarii speră ca bogăţiile subsolului să consolideze noua putere. Singura cerinţă ar fi însă ca lovitura de stat să fie recunoscută internaţional pentru stabilirea ulterioară a unor relaţii politice şi comerciale cu alte state.

Metoda clasică

Puciştii au acţionat după scenariul clasic, preluând în primul rând controlul asupra mijloacelor audio-vizuale. Ulterior, aceştia au ocupat pieţele centrale şi edificiile strategice, făra a folosi însă forţa. Nici măcar în jurul sau în interiorul palatului prezidenţial puciştii nu au folosit armele de foc, ceea ce ar putea demonstra loialitatea militarilor faţă de revoluţie.

Spre deosebire de alte lovituri de stat, noul "lider" de la Nouakchott a arătat clar că doreşte să conducă deschis. Astfel, la doar câteva ore după lovitura de stat, generalul Mohamed Ould Abdel Aziz a dat bine-mersi interviuri presei belgiene şi elveţiene.

Marile puteri şi vecinii Mauritaniei au primit "consternaţi" lovitura de stat. Uniunea Europeană şi Uniunea Africană au fost primele forţe politice importante care au condamnat în termeni duri puciul din Mauritania. Acestea au fost urmate la scurtă vreme de Statele Unite, de Egipt, dar şi de Liga Aarabă.

Fost dominion francez

Ţara este numită după vechiul regat al berberilor, Mauretania.
Este înconjurată de Oceanul Atlantic, Senegal, Mali, Algeria şi Sahara.
Şi-a câştigat independenţa faţă de Franţa în 1960.
Teritoriul ţării depăşeşte 1 milion de km2.
Populaţia tării este de aproximativ 3 milioane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite