Maşinile de lux, la mare căutare în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză, industria auto germană şi-a revenit miraculos, după ce în 2009 înregistra cele mai slabe vânzări din ultimii ani.

Dacă pe piaţa internă vânzările sunt în uşoară scădere, în pofida variantei locale a programului Rabla (2.500 de euro, în comparaţie cu 380 de lei în România), cererile pe plan extern, în special pentru maşinile de lux, au crescut vertiginos. "Niciodată situaţia nu s-a îmbunătăţit într-un tempo atât de rapid", a declarat un membru al Consiliului de Administraţie al Daimler pentru "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

În primul trimestru al anului, vânzările Audi în China au crescut cu 77%, comparativ aceeaşi perioadă din 2009, iar cele ale BMW s-au dublat. Luna trecută, exporturile companiilor germane au fost mai mari cu 46% faţă de mai 2009, cele mai multe cereri venind din China şi SUA. La mare căutare sunt limuzinele de lux, o veste nu prea bună pentru mediu, acestea având un consum foarte mare.

Se caută muncitori

Vremurile în care Daimler, BMW sau Audi recurgeau la programul redus de lucru au trecut. Acum companiile auto sunt în căutare de oameni. BMW a angajat deja 5.000 de muncitori cu contract pe perioadă determinată şi caută câteva sute de specialişti. Daimler trebuie să completeze 1.800 de posturi, iar Mercedes are nevoie de 2.100 de oameni pe perioada verii. În multe uzine se lucrează acum şi sâmbăta.

În primul trimestru, PIB-ul Chinei a crescut cu 11,9%, faţă de 0,2% în UE. De acest boom economic profită circa 150 de milioane de chinezi, care "conduc maşini de lux, îşi cumpără ceasuri elveţiene şi se duc în concedii scumpe", notează cotidianul "Kurier", citându-l pe economistul Friedrich Schneider de la Universitatea Linzer Kepler.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite