Masacrul din Siria agită apele diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediatorul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, se declară „îngrozit“ de masacrul de la Hula, în care au fost ucişi 108 oameni.

Mediatorul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, s-a întâlnit ieri, la Damasc, cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad. Vizita intervine după ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat duminică Guvernul sirian pentru masacrul de vineri de la Hula, care s-a soldat cu cel puţin 108 morţi, potrivit observatorilor ONU din teren. Printre victime ar fi fost 32 de copii.  Într-o declaraţie adoptată în unanimitate la finalul unei reuniuni de urgenţă la New York, cele 15 state membre au denunţat „o serie de bombardamente ale tancurilor şi artileriei guvernamentale împotriva unui cartier rezidenţial". Spre surprinderea unor analişti, Rusia a susţinut această condamnare.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri că Rusia este „extrem de alarmată" de masacrul de la Hula. El a spus că a pune capăt violenţelor e mai important decât cine este la putere. „Noi nu susţinem guvernul sirian. Noi susţinem planul de pace al lui Kofi Annan", a spus Lavrov. Acest plan prevede un armistiţiu între guvern şi opoziţie, retragerea armamentului greu din oraşe şi un dialog politic.

Potrivit unor foşti oficiali care au părăsit serviciile secrete siriene, citaţi de presa britanică, „crimele împotriva umanităţii" comise în Siria sunt coordonate direct de preşedintele Bashar al-Assad şi de apropiaţii săi. 

Conflictul se extinde în Liban

Oraşul Tripoli, din nordul Libanului, a devenit un câmp de luptă între sunniţi, care susţin Armata Liberă Siriană, şi alawiţi (secta din care provine preşedintele sirian, Bashar al-Assad), scrie publicaţia franceză „Le Point". În cartierul sunnit, Bab el-Tebbaneh,  steagurile opoziţiei siriene sunt peste tot, iar oamenii spun că sunt gata să vândă tot ce au pentru a cumpăra arme pentru Armata Liberă Siriană. Alawiţii s-au aliniat în spatele guvernului sirian. Cartierul lor, Jabal Mohsen, este plin de postere cu preşedintele Bashar al-Assad. Soldaţii din Armata libaneză au fost  dispuşi de-a lungul graniţei celor două cartiere, pentru a aplana conflictul. Libanul nu mai este capabil să-şi menţină politica oficială de disociere faţă de conflictul de peste graniţă, transmit corespondenţii. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite