Masacrul comis de un soldat SUA îi întărâtă pe talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talibanii au jurat luni că vor răzbuna moartea a 16 civili afgani, ucişi duminică de un militar care făcea parte din contingentul american al Forţei Internaţionale a NATO (ISAF).

Acesta şi-a părăsit baza din provincia Kandahar puternic înarmat şi a ucis ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care
le-a ars cadavrele. Sergentul a acţionat singur şi s-a predat după masacru, potrivit unor oficiali din ISAF. Militarul are aproximativ 35 de ani şi a servit în mai multe rânduri în misiuni în Irak, dar se află la prima mobilizare în Afganistan. În prezent, el esteîn custodia Satelor Unite, în timp ce investigatorii încearcă să îşi dea seama care au fost motivaţiile sale. Afganii cer ca soldatul să fie judecat în ţara lor.

Trupele americane, în alertă

„Nu pot explica motivele din spatele acestei acţiuni absurde, dar în niciun caz nu a fost autorizat de ISAF", a declarat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF.

Preşedintele Barak Obama i-a transmis omologului afgan Hamid Karzai „angajamentul administraţiei de a stabili faptele cât mai repede posibil şi de a trage la răspundere orice persoană care are o responsabilitate" în acest masacru. Trupele americane au fost puse în stare de alertă de teama represaliilor afgane în urma incidentului menţionat. Acest ultim episod vine după ce, recent, soldaţi americani au ars exemplare din Coran la o bază militară din Kandahar şi un altul în care militarii au urinat pe cadavrele unor talibani ucişi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite