Masacru în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţinta atacului, Benazir Bhutto, întoarsă dintr-un exil autoimpus de opt ani, a scăpat nevătămată Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto i-a acuzat pe susţinătorii fostului regim

Ţinta atacului, Benazir Bhutto, întoarsă dintr-un exil autoimpus de opt ani, a scăpat nevătămată

Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto i-a acuzat pe susţinătorii fostului regim islamist al generalului Mohamad Zia-ul-Haq că au organizat atentatul care a vizat-o joi, la Karachi. Bilanţul tragediei: aproximativ 136 de morţi şi 450 de răniţi.

Două explozii cvasi-concomitente, una provenind de la o grenadă, iar cealaltă în urma detonării unui dispozitiv-capcană purtat de un kamikaze, au avut loc în mijlocul unei mulţimi entuziaste care însoţea convoiul fostului premier, pe o şosea din capitala economică a Pakistanului.

Benazir Bhutto, sosită abia de câteva ceasuri în ţară, a declarat că ştie exact cine sunt cei aflaţi în spatele atentatului. "Este vorba despre demnitarii fostului regim al generalului Zia, aflaţi acum în spatele extremismului şi fanatismului", a spus ea, într-un interviu pentru "Paris Match".

Tatăl lui Benazir Bhutto, fostul premier Zulfiqar Ali Bhutto, a fost alungat de la putere, în 1977, de generalul Zia ul-Haq, apoi executat sub regimul acestuia, în 1979.

Bhutto consideră vinovat şi actualul guvern. "Ştiu că de fiecare dată când anunţ că vreau să organizez o mare adunare politică, guvernul spune imediat: La întâlnirile voastre vor veni kamikaze, riscul este prea mare. Dar ceea ce s-a întâmplat este vina guvernului, pentru că nu a fost capabil să împiedice tragedia", a subliniat ea. Bhutto a declarat că a fost avertizată telefonic cu jumătate de oră înainte de atentat de către serviciile de informaţii ale guvernului.

"Cei care au organizat atacurile au vrut să ucidă entuziasmul mulţimii care m-a primit. Însă, din fericire pentru Pakistan, nu au reuşit să decapiteze mişcarea democraţiei", a spus Bhutto.

Se caută vinovaţii

Poliţia pakistaneză a anunţat ieri că, după toate probabilităţile, a fost descoperit cel care a comis acţiunea teroristă de joi seara.

"Am găsit capul smuls al unui bărbat şi suntem siguri că este vorba despre kamikaze, care a acţionat dispozitivul conţinând 15-20 kilograme de explozibil, la trecerea convoiului d-nei Bhutto", a declarat un ofiţer al poliţiei criminale pakistaneze. Poliţia a promis o recompensă de cinci milioane rupii (82.000 dolari) pentru orice informaţie privind descoperirea autorilor atentatului.

Militanţi protalibani şi pro-Al Qaida, care îşi refac forţele în zone tribale de la graniţa cu Afganistanul, au ameninţat cu atentate împotriva fostului premier, deoarece îl susţine pe preşedintele pakistanez Pervez Musharraf, aliat al SUA în lupta împotriva terorismului. Bhutto a anunţat că va rămâne în ţară pentru a-şi conduce partidul la legislativele din ianuarie 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite