Masacru în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Cel puţin 50 de oameni au murit într-un atentat al islamiştilor asupra unei moschei din nord-vestul ţării. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise ieri şi zeci rănite într-un atentat

>> Cel puţin 50 de oameni au murit într-un atentat al islamiştilor asupra unei moschei din nord-vestul ţării.

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise ieri şi zeci rănite într-un atentat sinucigaş la o moschee din oraşul Charshadda, din nord-vestul Pakistanului. Atacul, al patrulea petrecut în ultima săptămână, după ridicarea stării de necesitate impuse de preşedintele Musharraf, creează temeri privind perspectiva unei perioade sângeroase înaintea alegerilor parlamentare din 8 ianuarie.

Potrivit poliţiei, ţinta atacului a fost Aftab Sherpao, fost ministru de interne şi un aliat al preşedintelui Pervez Musharraf. Sherpao, cunoscut oponent al militanţilor islamici care, până luna trecută, a răspuns de activitatea antitero în cadrul guvernului de la Islamabad, se afla în moschee la momentul atacului, dar a scăpat nevătămat. Clădirea era plină de credincioşi, ieri fiind prima zi a sărbătorii islamice Eid al-Adha.

"Cel puţin 50 de oameni au fost ucişi şi zeci răniţi în atac", a declarat un şef al poliţiei, citat de AFP. Un oficial al Ministerului Sănătăţii a spus că numărul răniţilor se ridică la peste 100 şi că ei au fost transportaţi la spitale din Charshadda şi dintr-un alt oraş din vecinătate, Peshawar.


Incidentul de ieri a produs cel mai mare număr de victime după cel din octombrie, când 139 de persoane au fost ucise la o paradă desfăşurată în onoarea liderului opoziţiei, Benazir Bhutto.


Potrivit reporterului AFP, explozia de ieri a lăsat în urmă un peisaj îngrozitor. Membrele unor oameni au fost pur şi simplu smulse şi împrăştiate în jur, iar moscheea era scăldată într-o baie de sânge. Uşile şi ferestrele clădirii fuseseră smulse.


Peste 750 de victime ale atacurilor în 2007


Sherpao a mai fost ţinta unui atentat, fiind rănit uşor în aprilie, după ce ţinuse un discurs public. Oficialii au precizat că unul dintre fiii fostului ministru a fost rănit şi transportat la spital.


Pervez Musharraf a dizolvat cabinetul în noiembrie şi a numit noi miniştri într-un guvern provizoriu până la alegerile parlamentare din ianuarie.


De la începutul anului, peste 750 de oameni au fost ucişi în Pakistan în urma unor atacuri ale islamiştilor. Mai mult de jumătate din victime s-au înregistrat în a doua jumătate a anului, după ce armata a omorât 100 de oameni într-un raid desfăşurat în iulie la o moschee protalibană din capitala Islamabad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite