"Marocul vrea relaţii speciale cu UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Marocului la Bucureşti, Lachen Azoulay, lansează de ziua ţării sale un mesaj către liderii europeni şi oamenii de afaceri români Adevărul: Domnule ambasador, cum se raportează

Ambasadorul Marocului la Bucureşti, Lachen Azoulay, lansează de ziua ţării sale un mesaj către liderii europeni şi oamenii de afaceri români

Adevărul: Domnule ambasador, cum se raportează ţara dumneavoastră la Uniunea Europeană astăzi?

Lachen Azoulay: De la venirea la Tron a MS Regele Mahomed al VI-lea, în 1999, în Maroc a demarat un vast proces de reforme economice şi politice. Construim autostrăzi, locuinţe, extindem porturi şi aeroporturi. La Tanger construim un mare port internaţional, fiindcă am constatat că porturile de la Mediterana sunt acum supraaglomerate.

Avem relaţii strânse cu Uniunea Europeană - 65% din schimburile noastre economice sunt cu UE. Două treimi din investiţiile străine din Maroc vin din Europa. Avem un acord de asociere, în 2010 comerţul cu UE va fi complet liberalizat. Dar solicităm un statut special în raport cu Europa, mai mult decât un acord de asociere, dar mai puţin decat statutul de membru.

Acest statut ar depăşi cadrul Uniunii pentru Mediterana?

Marocul susţine această idee a preşedintelui Sarkozy. Dar noi dorim mai mult. Pentru că Uniunea Europeană are prevăzută această modalitate de cooperare cu ţări mai avansate economic şi democratic - cum ar fi Ucraina, Israelul sau Republica Moldova.

Cum vedeţi noua politică a UE privind imigranţii?

Avem trei milioane de marocani în Europa. Noi nu suntem de acord cu directiva propusă de Franţa privind expulzarea imigranţilor ilegali. În primul rând că este împotriva drepturilor omului şi apoi, aceşti oameni se vor întoarce în Europa cu prima ocazie. Prezenţa acestor străini ar trebui legalizată, pentru că Europa are nevoie de forţă de muncă.

Programul dumneavoastră de reforme economice poate oferi oportunităţi pentru firmele româneşti?

Relaţiile noastre politice şi diplomatice cu România sunt foarte bune. În anii 60-70, România a ajutat mult Marocul, a trimis profesori, ingineri, care au lăsat o bună impresie. Noi înţelegem că după revoluţia din 1989 a trebuit să vă concentraţi asupra obiectivelor euroatlantice. Dar, odată atinse, ar trebui să priviţi din nou spre Maroc şi Africa.

Vrem ca firmele româneşti să vină să participe la construcţia de autostrăzi, de locuinţe, la extinderea porturilor şi aeroporturilor noastre. Aşteptăm, de asemenea, mai mulţi turişti români. Ştim că puterea de cumpărare a românilor a crescut, că ei călătoresc destul de mult în Egipt sau în Tunisia. Dar puţini ajung la noi.

Vrem ca firmele româneşti să vină să participe la construcţia de autostrăz şi de locuinţe
Lachen Azoulay,
ambasadorul Marocului la Bucureşti

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite