Marocanii iau locul căpşunarilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii spanioli preferă femeile africane pentru că sunt mai rezistente şi nu vor la discotecă Din ce în ce mai mulţi fermieri spanioli preferă să angajeze marocani în locul

Angajatorii spanioli preferă femeile africane pentru că sunt mai rezistente şi nu vor la discotecă

Din ce în ce mai mulţi fermieri spanioli preferă să angajeze marocani în locul culegătorilor de căpşuni veniţi din estul Europei. Se pare că marocanii muncesc mai mult şi mai bine.

Sud-estul Spaniei este renumit pentru plantaţiile de căpşuni. Nimic nou până aici. De altfel, noi, românii, suntem familiarizaţi, din presă sau din experienţă proprie, cu această realitate. Câte nu s-au spus despre celebrii căpşunari români plecaţi la muncă în Spania…

Dar iată că din ce în ce mai mulţi fermieri spanioli preferă să angajeze, în locul compatrioţilor noştri, muncitori marocani. Mai precis, femei marocane, mai tinere de 40 de ani şi care neapărat au copii. Astfel, spun ei, femeile vor dori să se întoarcă acasă şi se va evita emigraţia ilegală. În compensaţie, în iunie, la sfârşitul sezonului, lucrătoarelor care nu au creat probleme li se garantează că vor fi reangajate în sezonul viitor. Motivul pentru care spaniolii încep să-i prefere pe marocani este dezvăluit chiar de fermieri: "Orice patron preferă angajaţi care să se trezească devreme, să muncească o zi întregă, să nu fumeze şi să nu meargă la discotecă". În ultimul an, numărul femeilor marocane deţinătoare de vize temporare de muncă s-a triplat, ajungând la 5.500. Autorităţile încearcă crearea unui "model de migraţie controlat", de pe urma căruia să beneficieze atât angajatorii, cât şi angajaţii.

UE îşi deschide porţile pentru sezonieri

Este posibil ca acest tip de program să devină un model de migraţie a forţei de muncă şi să se extindă şi în alte ţări UE, comentează "Der Spiegel". Săptămâna viitoare, vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, va începe promovarea programului de "migraţie circulară" spre a încuraja şi alte state europene să adopte modelul spaniolo-marocan. "Dacă luăm în considerare trendul demografic, vom realiza că Europa are nevoie de mai mulţi lucrători străini, iar noi va trebui să gestionăm această migraţie", a mai spus Frattini. Principalele zone deficitare şi pentru care trebuie "importaţi" muncitori din afara Europei sunt agricultura şi turismul. Prin promovarea aşa-numitelor "pachete de mobilitate", care includ vize pe mai mulţi ani pentru lucrătorii cu înaltă calificare, cum ar fi tehnicienii, doctorii, oamenii de ştiinţă, Europa încurajează migraţia legală a forţei de muncă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite