Marii poluatori ai Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologiştii au elaborat topul celor mai nocive centrale electrice din UE. În raportul anual elaborat de organizaţia ecologistă WWF/Adena, titlul dezonorant de cea mai poluatoare

Ecologiştii au elaborat topul celor mai nocive centrale electrice din UE.

În raportul anual elaborat de organizaţia ecologistă WWF/Adena, titlul dezonorant de cea mai poluatoare centrală de pe continentul nostru revine uzinei Agios Dimitrios, din Grecia. Ţările vinovate de contaminarea atmosferei cu bioxid de carbon sunt însă Germania şi Marea Britanie.

Organizaţia ecologistă WWF/Adena a publicat lista centralelor energetice cele mai poluatoare din Europa. În acest "top 30" al poluatorilor figurează mai multe centrale germane şi engleze, fiecare cu câte 10 exemple negative. Ca număr de centrale poluatoare, pe locul trei se situează Polonia, cu patru mari uzine producătoare de emisii de bioxid de carbon. Totuşi, în fruntea listei se află centralele Agios Dimitrios şi Kardia, din Grecia, urmate de uzina germană Niederaußem. În anul 2006, cele 30 de producătoare de energie cuprinse în acest clasament au eliberat în atmosferă 393 milioane tone de bioxid de carbon, ceea ce echivalează cu 10% din emisiile totale din Uniunea Europeană.

România nu figurează pe lista neagră

Cele 30 de centrale care apar în listă sunt pe cărbune, mai ales lignit, un combustibil foarte poluator, care produce importante emisii de bioxid de carbon. Acest tip de emisii este considerat în întreaga lume responsabil de schimbările climatice şi efectele lor devastatoare. Organizaţia WWW/Adena a cerut responsabililor europeni să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 la aceste centrale, care trebuie să fie transformate în unele "curate şi eficiente". "Faptele sunt clare: sectorul energetic trebuie să renunţe la centralele pe cărbune cât mai repede posibil", este de părere Stephan Siger, director pentru climă şi energie al organizaţiei. "Trebuie să se atingă acest obiectiv cât mai repede posibil", subliniază expertul. Pentru elaborarea listei, WWF a folosit date oficiale provenite de la Bruxelles. Companiile proprietare ale centralelor incriminate de poluare sunt: RWE (Germania), Vattenfall (Suedia), EDF (Franţa) şi EON (Germania). RWE şi Vattenfall sunt desemnate întreprinderile cele mai poluatoare din Uniunea Europeană. Centralele electrice din România nu figurează în lista neagră a celor 30 responsabile pentru alterarea mediului.

Lista centralelor poluatoare

1. Agios Dimitrios - Grecia
2. Kardis - Grecia
3. Niederaußem - Germania
4. Jänschwalde - Germania
5. Frimmersdorf - Germania
6. Weisweiler - Germania
7. Neurath - Germania
8. Turow - Germania
9. As Pontes - Spania
10. Boxberg - Germania
11. Belchatow - Polonia
12. Prunerov - Cehia
13. Sines - Portugalia
14. Scwarze Pumpe - Germania
15. Longannet - Marea Britanie
16. Lippendorf - Germania
17. Cottam - Marea Britanie
18. Rybnik - Polonia
19. Koziencie - Polonia
20. Scholven - Germania
21. West Burton - Marea Britanie
22. Fiddlers Ferry - Marea Britanie
23. Ratcliffe - Marea Britanie
24. Kingsnorth - Marea Britanie
25. Brindisi Sud - Italia
26. Drax - Marea Britanie
27. Ferrybridge - Marea Britanie
28. Grobkraftwerk Mannheim - Germania
29. Eggborough - Marea Britanie
30. Didcot A& B - Marea Britanie

Cele mai multe centrale electrice poluatoare se găsesc în Germania (10), Marea Britanie (10) şi Polonia (4). În fruntea listei se află însă două centrale din Grecia, Agios Dimitrios şi Kardia. Organizaţia ecologistă WWF/Adena avertizează că ţările vizate trebuie să acţioneze urgent pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 30% înainte de anul 2020.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite