Marea Britanie începe forajele în Malvine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea forajelor petroliere britanice în largul Insulelor Malvine (Falkland) sporeşte tensiunile dintre Marea Britanie şi Argentina (ţară ce continuă să revendice suveranitatea asupra arhipelagului).

 Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, un prim foraj a avut loc ieri, pe o platformă care a ajuns, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în zona revendicată de Londra.

Guvernul britanic susţine că Argentina nu are drept de jurisdicţie în acel sector. Deocamdată, diplomaţia argentiniană a respins în mai multe rânduri opţiunea militară în cazul acestei dispute.

Însă ca reacţie la aceste foraje, Buenos Aires a publicat, săptămâna trecută, un decret prin care vasele străine ce traversează apele argentiniene pentru a se deplasa în arhipelagul Malvine (Falkland) trebuie să solicite o autorizaţie.

Costuri crescute

În acest context, chiar şi fără o intervenţie navală sau aeriană a Argentinei în apele insulelor, orice controale care împiedică navele să folosească porturile argentiniene ar duce la creşterea considerabilă a costurilor operaţiunilor petroliere, estimează analiştii.

Apele arhipelagului conţin între 13 şi 60 de miliarde de barili de petrol, dar, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei Desire Petroleum (care se ocupă de foraje), cantităţile destinate comerţului sunt mult inferioare.

Susţinere regională

În dosarul Malvinelor, Argentina va avea un sprijin consistent din partea ţărilor participante la summitul America Latină-Caraibe, ale cărui lucrări au debutat ieri, în Mexic, estimează presa argentiniană, obţinând o condamnare fermă a Marii Britanii. Şeful statului argentinian, Cristina Kirchner, intenţionează să depună o plângere şi la ONU în acest dosar.

O altă susţinere soseşte şi din partea Venezuelei, care, prin vocea preşedintelui Hugo Chavez, a asigurat Argentina că „nu va fi singură" în cazul unui eventual nou război împotriva Marii Britanii. Aceasta ocupă din 1833 Insulele Malvine (sub numele de Falkland) situate la 500 de kilometri de Argentina. În 1982, arhipelagul a fost scena de luptă a unui război terminat cu înfrângerea argentinienilor.

Ieri, în sprijinul acestora a venit şi un pirat informatic, care s-a infiltrat pe pagina internet a unui ziar de limbă engleză din insule. Timp de mai multe ore, „piratul" a publicat numeroase argumente în favoarea suveranităţii argentiniene asupra Malvinelor.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite