Marea Britanie, în război cu CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului riscă să devină o instanţă „pentru procese mărunte“ în loc să rezolve cele mai grave probleme legate de drepturile omului, susţine premierul David Cameron.

Într-un discurs ţinut ieri la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, David Cameron a spus că CEDO are posibilitatea „o dată într-o generaţie" să-şi reformeze activitatea pentru a se asigura că respectă intenţiile originale ale fondatorilor săi - susţinerea drepturilor omului peste tot în Europa.

„Curtea ar trebui să fie liberă să rezolve cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Nu ar trebui copleşită cu un număr infinit de cazuri. Nu ar trebui să acţioneze ca o Curte pentru procese mărunte", a spus Cameron. Premierul britanic a acuzat CEDO că anulează inutil deciziile judecătoreşti. Marea Britanie, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului Europei, vrea să implementeze reformele până în prima jumătate a lui 2014, când Austria va prelua preşedinţia.

„Dictatura judecătorilor"

„Guvernul britanic consideră că CEDO ar trebui să petreacă mai puţin timp ­concentrându-se pe ţări precum Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au sisteme legislative ce inspiră încredere şi care au dovedit că respectă drepturile omului, şi mai mult timp ­îndreptându-şi atenţia către ţări precum Rusia şi Ucraina, care nu sunt atât de credibile", scrie cotidianul „The Guardian".

 O decizie recentă a CEDO de a bloca deportarea în Iordania a clericului islamist Abu Qatada, şeful reţelei Al-Qaida în Europa, a stârnit furie în Marea Britanie. Londra a trebuit să-i plătească şi 2.500 de lire despăgubire pentru „detenţie nelegitimă". Premierul Cameron a acuzat ieri Curtea că îşi strică reputaţia prin schimbarea inutilă a deciziilor emise de tribunale naţionale credibile.

Marea Britanie a pierdut trei sferturi din procesele care i s-au intentat la CEDO. Zece parlamentari din majoritatea conservatoare au cerut premierului să ia măsuri imediat pentru a pune capăt „dictaturii judecătorilor europeni". Cameron a comparat cazurile din Marea Britanie cu cele din alte ţări membre ale Consiliului Europei, unde este vorba despre execuţii extrajudiciare şi tortură. Ucraina, de exemplu, a pierdut un proces din cauza tratamentului rău aplicat prizonierilor la „exerciţiile de antrenament" ţinute de forţele speciale, iar Rusia a pierdut un proces din cauza persecuţiei copiilor disidenţilor ceceni.

Măsuri propuse

Kenneth Clarke, ministrul  britanic al Justiţiei, va prezida o şedinţă a omologilor săi din Consiliul Europei în aprilie, unde va propune o declaraţie ministerială ce va avea trei elemente. Primul element îl reprezintă paşii pe care CEDO poate să-i facă imediat pentru a reduce numărul de cazuri, care acum este de 152.800. În plus, Cameron a declarat că trebuie să existe reguli noi, mai transparente,  pentru numirea judecătorilor de la CEDO.

CEDO numără 47 de judecători, reprezentând fiecare stat membru al Consiliului Europei. Un studiu recent a arătat, potrivit „Daily Mail", că 20 dintre ei nu au experienţă judiciară şi că mulţi nici nu vorbesc engleza. Al doilea element va fi amendarea procedurilor pentru a stabili mai clar ce cazuri pot intra sub jurisdicţia CEDO.

Al treilea element priveşte viitorul CEDO pe 20 de ani, astfel încât să nu mai fie „o a patra instanţă, unde reclamanţii mai încearcă o dată să obţină o sentinţă favorabilă după ce au pierdut procesele în intanţele naţionale". Măsurile au nevoie de semnătura tuturor statelor membre.
Raportul celor 10 parlamentari britanici ultraconservatori cerea chiar ca „Parlamentului britanic să îi fie dat dreptul de a modifica deciziile CEDO şi, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci Londra să se retragă cu totul de sub jurisdicţia Curţii de la Strasbourg".

Reacţii

Nicolas Bratza, preşedintele britanic al CEDO, a acuzat guvernul de la Londra că furnizează marfă tabloidelor în detrimentul CEDO. „Criticile sunt bazate pe neînţelegerea rolului şi istoriei Curţii şi a problemelor legale aflate în discuţie", a spus el. Opoziţia laburistă l-a acuzat pe Cameron că vrea să scoată Marea Britanie din CEDO, „dând apă la moară parlamentarilor ultraconservatori".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite