Marea Britanie, acţionată la CEDO de teroriştii Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis reclamaţiile a doi terorişti Al-Qaida, condamnaţi în Marea Britanie. Aceştia cer anularea condamnărilor, invocând drepturile omului, scrie cotidianul britanic „Telegraph".

Cei doi au făcut apel la CEDO susţinând că serviciul britanic de informaţii MI5 a fost complice în torturarea lor de către serviciile de securitate pakistaneze. Cazul este unic şi presupune ca judecătorii de la CEDO să decidă dacă cei doi au fost torturaţi cu complicitatea forţelor de securitate britanice. Este prima dată când condamnările pentru terorism sunt contestate la CEDO. 

Condamnările ar putea fi anulate

Unul dintre terorişti, Salahuddin Amin, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în 2007, pentru rolul său într-o celulă teroristă care plănuia să detoneze o bombă la mallul Bluewater din Kent sau la clubul Ministry of Sound din Londra.  Avocaţii săi susţin că autorităţile britanice ştiau că dovezile incriminatorii împotriva sa au fost obţinute prin tortură.

Al doilea terorist, Rangzieb Ahmed, este membrul Al-Qaida cu cel mai înalt grad condamnat până acum în Marea Britanie.

Ahmed (37 de ani) a avut legături cu toate celulele teroriste din insulă, inclusiv cu cea care a organizat atentatele din 7 iulie 2005, în care au murit 52 de oameni. El susţine că Marea Britanie i-a permis să plece în Pakistan şi a anunţat serviciile de securitate pakistaneze, ceea ce a permis ca el să fie arestat şi torturat, cu complicitatea MI5. Guvernul britanic trebuie să răspundă acum acestor acuzaţii  şi, dacă explicaţiile sale nu-i satisfac pe judecătorii CEDO, instanţele britanice vor trebui să le anuleze condamnările.

Trei dintre autorii unui atac eşuat în 21 iulie 2005 îşi contestă şi ei condamnările la CEDO. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite