"Marea Neagră: lac NATO"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresia aparţine agenţiei ruse RIA Novosti, care parafrazează astfel, într-un comentariu, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din 2005 "Marea Neagră, lac rusesc" Marea Neagră va

Expresia aparţine agenţiei ruse RIA Novosti, care parafrazează astfel, într-un comentariu, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din 2005 "Marea Neagră, lac rusesc"

Marea Neagră va deveni un "lac NATO" dacă Georgia şi Ucraina vor adera la Alianţa, deoarece trei ţări riverane - România, Bulgaria şi Turcia - sunt deja membre.

În aceste condiţii, până şi Marea Mediterană va fi mai puţin controlată de aliaţi decât Marea Neagră. În faţa unei astfel de realităţi, influenţa regională a Moscovei va fi de domeniul trecutului, iar Rusia va fi nevoită să renunţe la orice fel de pretenţii faţă de vecinii săi, subliniază agenţia rusă. O invitaţie oficială către Georgia de a adera la NATO va confirma validitatea acţiunilor Rusiei.

Preşedintele României mai spunea că zona este una cu probleme şi că pentru rezolvare trebuie să conlucreze NATO, UE şi chiar Federaţia Rusă. În plus, regiunea furnizează jumătate din energia folosită în spaţiul
comunitar.

Nave aliate în apele georgiene?

Generalul Anatoli Nogoviţîn, adjunctul şefului Statului-Major al armatei ruse, a declarat ieri că, spre sfârşitul lunii august, nave militare aparţinând SUA, Poloniei şi Canadei vor intra în Marea Neagră.

"Vom vedea cum în curând flota şi aviaţia americane se vor instala în Marea Neagră. Determinând retragerea navelor militare ruseşti, vasele de război americane vor prelua controlul asupra ţărmului georgian al Mării Negre, inclusiv în partea abhază, iar forţele aeriene americane vor avea ca sarcină controlul spaţiului aerian al Georgiei, Abhaziei şi Osetiei de Sud" (cele două regiuni separatiste georgiene), a afirmat Ivaşov.

Întoarcere la Războiul Rece?

Problema este că Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia se îndreaptă spre o confruntare deschisă, adaugă RIA Novosti. Moscova nu are nicio problemă cu independenţa Ucrainei sau a Georgiei, dar este îngrijorată de politicile acestor state.

Kievul vrea să scape de Flota rusă

Liderul portocaliu de la Kiev, Viktor Iuşcenko, a început să şicaneze Moscova pe tema prezenţei Flotei ruse din Crimeea.

Pe 13 august, Iuşcenko a emis un decret prin care a restricţionat deplasările navelor şi ale avioanelor Flotei Rusiei staţionate în portul ucrainean Sevastopol.

În virtutea acestui decret, ieşirea şi intrarea acestora pe teritoriul ucrainean se vor face doar printr-o autorizare specială din partea Statului-Major de la Kiev, înainte cu zece zile.

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a avertizat Kievul să nu meargă la confruntare cu Moscova, pentru că aceasta nu va duce la "nimic bun". "Să nu ne înveţe cum să ne purtăm!", a afirmat Medvedev, care este şi comandantul suprem al Forţelor Armate Ruse.

Rusia nu acceptă internaţionalizarea Mării Negre. (…) Marea Neagră a fost considerată mai mult sau mai puţin lac rusesc.
Traian Băsescu, septembrie 2005, San Francisco

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite