Marea Britanie vrea să resusciteze patriotismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Brown e convins că sentimentul naţional nu mai are valoare pentru tânăra generaţie din Regatul Unit Ideea de a da un nou impuls educaţiei patriotice britanice, prin

Premierul Brown e convins că sentimentul naţional nu mai are valoare pentru tânăra generaţie din Regatul Unit

Ideea de a da un nou impuls educaţiei patriotice britanice, prin introducerea unui nou jurământ de credinţă faţă de regină, a unei noi sărbători naţionale şi a unor ceremonii cu caracter cetăţenesc pentru copii şi imigranţi provoacă probleme spinoase în Regatul Unit, scrie presa americană.

Propunerile avansate luni de o comisie guvernamentală, care face apel la introducerea unor ritualuri patriotice în stil american, nu au fost pe placul tuturor supuşilor Maiestăţii Sale. Oare locuitorii din Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, care caută să obţină mai multă independenţă, vor fi dornici să depună jurământul pentru o ţară unită?

Oare republicanii, care doresc abolirea monarhiei, vor manifesta un devotament nepieritor pentru regină şi ţară?, se întreabă "The Washington Times". Publicaţia americană pune sub semnul întrebării şi nevoia Marii Britanii de a adopta "calea americană". "Aceasta este o ţară în care tendinţa de a flutura steagul american este de obicei uşor ridiculizată, nu încurajată", scrie sursa citată.

Comisia instituită de guvernul londonez a ajuns la concluzia că un jurământ de credinţă faţă de regină şi ceremoniile instituite deja pentru noii cetăţeni ar trebui să devină obligatorii pentru tinerii britanici, ca o modalitate de a impulsiona educaţia patriotică şi de a marca trecerea la maturitate.

Educaţia patriotică, obligatorie

Studiul propune, de asemenea, ca Marea Britanie să adopte o sărbătoare naţională care să celebreze tradiţia şi cetăţenia, estimând că aceasta ar putea fi introdusă în 2012, când Londra va fi gazda Jocurilor Olimpice. Studiul a fost elaborat la solicitarea premierul laburist Gordon Brown, ca parte a campaniei sale de a pune accentul pe patriotismul şi realizările britanice, o temă constantă a primului an al mandatului său.

"Este o altă încercare nesăbuită de a imita obiceiuri americane, care sunt în general ridiculizate", declara Paul Flynn, membru al Partidului Laburist din Parlamentul Ţării Galilor. "Aceasta face parte din fascinaţia faţă de America. Admiraţia americanilor faţă de steagul lor naţional este pentru noi ceva straniu şi nebunesc", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite