Marea Britanie: victorie istorică a conservatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Laburist aflat la guvernare în Marea Britanie a suferit cea mai mare înfrângere electorală în alegerile locale din ultimii 40 de ani Conservatorii lui David Cameron promit o

Partidul Laburist aflat la guvernare în Marea Britanie a suferit cea mai mare înfrângere electorală în alegerile locale din ultimii 40 de ani

Conservatorii lui David Cameron promit o revenire în forţă în preferinţele electoratului britanic. După numărarea majorităţii voturilor exprimate în alegerile locale, estimările arătau ieri după-amiază o diferenţă de 20% între laburişti şi conservatori.

Procentul este similar cu înfrângerea suferită de conservatorii lui John Major în alegerile locale din 1995, cu doi ani înainte de învingerea zdrobitoare a acestuia în alegerile generale, de către Tony Blair, observă analiştii.

Primul test electoral al lui Gordon Brown ca premier a fost un dezastru, laburiştii suferind cea mai mare înfrângere în alegerile locale din ultimele patru decenii, scria ieri presa britanică. După numărarea a ¾ din voturile exprimate pentru consiliile locale din Anglia şi Ţara Galilor, predicţiile BBC arătau că laburiştii sunt pe un umilitor loc trei, după conservatori şi chiar după liberal-democraţi. Estimarea arăta o cotă de 44% din voturi pentru conservatori şi de 25% pentru liberal-democraţi, în timp ce laburiştii au scăzut la 24%.

Potrivit lui John Curtice, profesor de politologie la Universitatea Strathclyde din Scoţia, conservatorii au avut rezultate mai bune decât cele prognozate, în timp ce laburiştii s-au descurcat mai rău decât arătau estimările preelectorale.

Predicţiile analiştilor politici s-au adeverit, cauzele eşecului electoral al laburiştilor fiind nemulţumirea britanicilor faţă de colapsul economiei şi al pieţei imobiliare, dar şi faptul că alegătorii sunt în căutarea unor figuri noi după mai mult de un deceniu de guvernare laburistă.

Optimism în partidul lui David Cameron

Conservatorii, partidul dominant în Marea Britanie pe vremea lui Margaret Thatcher sau a lui Winston Churchill, au fost ieri într-o atmosferă de sărbătoare după ce au stat mai mult de un deceniu în umbra laburiştilor.

"Cred că este un moment foarte important pentru Partidul Conservator, dar nu vreau ca cineva să creadă că noi merităm să câştigăm alegerile numai pe spatele unui guvern cu slabe performanţe", a declarat liderul partidului, David Cameron. El a salutat "votul de încredere" al britanicilor, arătând că este "un moment important" pentru partid.

"Cred că aceste rezultate nu reprezintă numai un vot împotriva lui Gordon Brown şi a guvernului său. Cred că este un vot pozitiv de încredere în Partidul Conservator. Vreau să demonstrăm că putem aduce schimbările pe care le doresc oamenii.

Unii analişti au declarat că rezultatele au răsturnat balanţa în favoarea conservatorilor care pot spera acum la o victorie în alegerile generale ce vor avea loc înainte de jumătatea lui 2010", a spus Cameron.

Brown, zdrobit de lovitura electorală

"Pentru mine este clar că aceasta a fost o noapte a dezamăgirilor. A fost într-adevăr o noapte proastă pentru laburişti. Treaba mea este să ascult şi să conduc şi exact asta voi face", a declarat, ieri dimineaţă, premierul Gordon Brown (foto), la aflarea primelor rezultate.

"În cazul în care criza economică va continua să crească până în 2010, Brown este terminat" , a declarat pentru Reuters Robert Worcester, specialist în sondaje de opinie. Lovit de haosul economic global şi de luptele interne din propriul partid, Gordon Brown se confruntă cu o scădere de popularitate înaintea alegerilor generale ce vor avea loc cel târziu la jumătatea anului 2010.

Veştile proaste din domeniul economic au pus, ieri, sare pe rănile laburiştilor lui Brown, care a fost ministru de finanţe timp de un deceniu înainte de a prelua funcţia de premier de la Tony Blair, în iunie 2007. Preţurile proprietăţilor imobiliare în Marea Britanie au înregistrat în aprilie cea mai mare scădere anuală din ultimii 15 ani, au arătat statisticile date ieri publicităţii.

"Este un nor negru pentru economie", a spus economistul Alan Clarke de la Banca "BNP Paribas". Brown s-a bucurat de o scurtă lună de miere cu alegătorii după accederea la funcţia de premier. Dar de atunci popularitatea sa a fost grav afectată de haosul economic şi de grevele din industrie.

"Cea mai bună opţiune" pentru şefia laburiştilor

Înalţi oficiali guvernamentali au declarat pentru AP că Brown este totuşi "cea mai bună opţiune pentru şefia partidului". "O schimbare a liderului laburist? Nu, cu toate nemulţumirile la adresa lui Gordon Brown, aproape niciun parlamentar laburist nu crede că este posibil acest lucru. O schimbare de politică? Desigur. Deşi este deja clar că există dezacord în privinţa direcţiei ce-ar trebui urmată", scrie editorul politic al BBC Nick Robinson, în blogul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite