Marea Britanie testează sănătatea mintală a soldaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii din Irak şi Afganistan vor primi chestionare pentru depistarea posibilelor leziuni ale creierului, generate de explozii Ministerul britanic al Apărării a demarat un studiu de

Militarii din Irak şi Afganistan vor primi chestionare pentru depistarea posibilelor leziuni ale creierului, generate de explozii

Ministerul britanic al Apărării a demarat un studiu de amploare privind depistarea leziunilor traumatice ale creierului (LZT) în rândul soldaţilor din Irak şi Afganistan. Boala a fost catalogată deja de americani drept o amprentă a actualelor conflicte militare, deoarece majoritatea soldaţilor din războaiele anterioare nu ajungeau să trăiască pentru a fi afectaţi.

Britanicii au fost alarmaţi de estimările americanilor care arată că aproximativ 20% dintre soldaţii care se întorc de pe front suferă de această afecţiune. Londra a confirmat ieri faptul că a început să distribuie chestionare soldaţilor din Irak şi Afganistan, ca parte a unui program de autoevaluare pentru a vedea dacă prezintă simptome incipiente.

Oficialii britanici au declarat că lucrează împreună cu cei americani pentru a investiga afecţiunea, însă un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că "nu există încă elemente care să ducă la concluzia că boala este atât de răspândită".

"Este un domeniu extrem de complex. Nu avem nicio posibilitate de a şti că estimările specialiştilor americani sunt corecte, deoarece este discutabilă însăşi definiţia afecţiunii", a spus el. El a precizat că, în unele cazuri, simptomele au durat numai 72 de ore, în 80% din cazuri au durat două săptămâni, iar peste 90% din victime au fost afectate timp de circa trei luni.

Echipamentele moderne permit acum supravieţuirea în explozii ce ar fi fost fatale în războaiele anterioare, dar acest lucru a generat afecţiuni noi. "Este ca atunci când au fost înfiinţate airbegurile în autoturisme şi a urmat un val de afecţiuni ortopedice", explică Louis French, neuropsiholog la centrul medical militar "Walter Reed" din Washington.

Exploziile puternice pot cauza mişcarea violentă a creierului în interiorul craniului, iar unda de şoc poate afecta ţesutul cerebral, spun specialiştii americani. Simptomele includ cefalee, sensibilitate mărită la lumină sau zgomote, schimbări de comportament, pierderi de memorie şi pierderea judecăţii. În cazurile severe, victimele trebuie să înveţe din nou să meargă, să citească sau să vorbească. "Dacă estimările americanilor sunt corecte, procentul este uriaş", a declarat pentru "Guardian" Kit Malia, terapeutul desemnat să conducă programul de tratament.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite