Marea Britanie va mai retrage 1.000 de soldaţi din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi 600 ar putea fi dizlocaţi, în curând, în Afganistan. Premierul Gordon Brown a anunţat că 1.000 de soldaţi britanici din cei 5.250 vor fi retraşi din Irak, până la Crăciun. Aflat

Alţi 600 ar putea fi dizlocaţi, în curând, în Afganistan.

Premierul Gordon Brown a anunţat că 1.000 de soldaţi britanici din cei 5.250 vor fi retraşi din Irak, până la Crăciun. Aflat ieri într-o vizită neanunţată la Bagdad, Brown a declarat că guvernul irakian este pregătit să recapete controlul asupra provinciei Basra, din sudul ţării, în cel mult două luni.

Orice alte decizii cu privire la retragerea trupelor britanice de pe teritoriul irakian vor fi luate anul viitor, a adăugat şeful Executivului de la Londra. "Suntem pregătiţi să preluăm comanda şi să asigurăm securitatea provinciei Basra în cel mult două luni şi exact asta vom face", a afirmat şi premierul irakian, Nouri al-Maliki, după întâlnirea cu omologul său britanic.

Potrivit unor oficiali din Downing Street, o altă unitate, formată din aproximativ 600 de soldaţi, şi mai multe elicoptere Merlin ar putea fi trimise în Afganistan, în provincia Helmand, unde, în ultimul timp, s-au intensificat atacurile talibanilor. Gordon Brown a avut şi o întrevedere cu generalul american David Petraeus, comandantul forţei multinaţionale din Irak, vizita încheindu-se la tabăra militară de la aeroportul din Basra, acolo unde staţionează trupele britanice după retragerea din oraş, care a avut loc luna trecută.

Alegerile anticipate, readuse în discuţie

Vizita lui Brown intervine pe fondul speculaţiilor privind intenţia premierului britanic de a convoca alegeri anticipate. Conform Reuters, orice semnal de retragere a trupelor ar putea reprezenta un avantaj pentru laburişti, care au urcat considerabil în sondaje de când Gordon Brown a preluat conducerea partidului şi a anunţat o distanţare de politica americană în Irak. Săptămâna viitoare, premierul britanic intenţionează să se adreseze parlamentului în legătură cu situaţia din Irak.

Conservatorii, a căror întâlnire anuală a avut loc ieri la Blackpool, au criticat decizia lui Brown de a anunţa retragerea trupelor în ziua în care principalul partid de opoziţie aborda problema politicilor de apărare. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite