Marea Britanie se distanţează de politica Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai o săptămână de la preluarea guvernului, noul premier britanic, Gordon Brown, dă semnalul unei schimbări în relaţiile cu Washingtonul. Un membru al guvernului de la Londra a

La numai o săptămână de la preluarea guvernului, noul premier britanic, Gordon Brown, dă semnalul unei schimbări în relaţiile cu Washingtonul.

Un membru al guvernului de la Londra a declarat că Statele Unite ar trebui să construiască mai multe alianţe, decât să impresioneze lumea cu puterea militară. Douglas Alexander, ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională, a declarat, într-un discurs susţinut la Washington, că, în timp ce Londra susţine SUA în lupta împotriva terorismului, izolaţionismul nu funcţionează într-o lume interdependentă. "În secolul XX, puterea unei ţări era deseori măsurată în funcţie de cât putea acea ţară să distrugă. În secolul XXI, puterea ar trebui să fie măsurată prin ceea ce se poate construi împreună", a afirmat Alexander, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai premierului Gordon Brown.

Schimbări pentru liniştea electoratului

Declaraţiile ministrului pentru dezvoltare internaţională au loc la numai o săptămână după ce Gordon Brown a promis că va face schimbări în politica britanică, pentru a recâştiga încrederea electoratului laburist. Apropierea de Washington a fostului premier Tony Blair nu a fost văzută cu ochi buni de foarte mulţi britanici, care au sancţionat Partidul Laburist pentru implicarea în războiul din Irak.

Brown, la prima vizită la Washington

Deşi au existat speculaţii privind o retragere a trupelor britanice din Irak, Brown a promis că va respecta angajamentele asumate. Pe fondul dezbaterilor din Marea Britanie privind implicarea în războiul din Irak, Gordon Brown se va deplasa în următoarele săptămâni în Statele Unite, unde se va întâlni cu preşedintele George W. Bush, pentru prima oară de la preluarea funcţiei. Analiştii britanici au estimat că implicarea Regatului Unit în campania împotriva terorismului va fi, fără îndoială, în centrul discuţiilor dintre cei doi lideri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite