Maraton electoral în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de vot, lung şi complicat, ar putea oficializa sfârşitul epocii Fidel Castro Cubanezii au ieşit ieri la vot, în prima zi a unui ciclu electoral care se va încheia cu desemnarea

Procesul de vot, lung şi complicat, ar putea oficializa sfârşitul epocii Fidel Castro

Cubanezii au ieşit ieri la vot, în prima zi a unui ciclu electoral care se va încheia cu desemnarea preşedintelui şi care ar putea pune capăt suspansului din jurul menţinerii la conducerea statului a lui Fidel Castro, relatează AFP.

Nevoit să renunţe la putere la 31 iulie 2006, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale, Fidel i-a cedat preşedinţia fratelui său Raul doar provizoriu, chiar dacă autorităţile nu au garantat niciodată de atunci revenirea lui pe scena politică.

Sistemul electoral iniţiat de Partidul Comunist Cubanez, în vigoare din 1976, nu prezintă oficial niciun candidat la funcţia supremă şi prevede alegerea prin vot direct şi cu buletine secrete a celor aproximativ 15.000 de delegaţi în cele 169 de adunări municipale din ţară. Peste 8,3 milioane de alegători, cu vârste mai mari de 16 ani, sunt chemaţi la urne.

El Lidero Maximo nu va mai candida

Scrutinul, prevăzut a se desfăşura în două tururi, la 21 şi la 28 octombrie, ar trebui să fie urmat în aprilie 2008 de desemnarea delegaţilor celor 14 Adunări provinciale şi a celor 600 de deputaţi din Parlamentul Naţional. Aceşti aleşi vor numi, la rândul lor, cei 31 de membri ai Consiliului de Stat, adică guvernul cubanez, prezidat de la înfiinţarea sa de Fidel Castro.

Acest maraton electoral ar putea să se încheie cu anunţul oficial al succesiunii lui Castro. Potrivit observatorilor, Fidel nu va reveni la putere, revendicându-şi rolul de "gardian" al revoluţiei, în timp ce fratele său va continua să încurajeze progresiv schimbările democratice în insulă.

De la începutul convalescenţei sale, Castro, care a apărut în public duminica trecută în cadrul unui program televizat al aliatului său venezuelean Hugo Chavez, se consacră publicării unor "reflecţii" despre realitatea curentă în presa oficială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite