Manifestaţie împotriva Siriei în Liban, la funeraliile şefului poliţiei asasinat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia libaneză vrea să transforme funeraliile de duminică ale şefului poliţiei, asasinat vineri, într-o manifestaţie uriaşă împotriva Damascului, ca cea care a urmat asasinării lui Rafic Hariri şi care a condus la retragerea trueplor siriene din Liban în 2005, relatează AFP.

Mii de persoane sunt aşteptate către ora 13.00 GMT (16.00, ora României) la Moscheea Al-Amin.

În Piaţa Martirilor, în centrul Beirutului, au fost instalate afişe uriaşe, pe care se putea inscripţia "Martirul dreptăţii şi adevărului", cu imaginea generalului Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii din cadrul poliţiei libaneze.

Trei persoane, inclusiv generalul şi şoferul său, au fost ucise şi alte 126 au fost rănite într-un atentat comis vineri la Beirut cu o maşină-capcană umplută cu explozivi, potrivit unui bilanţ definitiv. Între răniţi se află şi persoane care au suferit amputări.

"Îi vom spune adio lui Wissam al-Hassan, dar vrem să continuăm ceea ce am început în 2005. În acea perioadă, sirienii au plecat din Liban. Astăzi vrem să îi împiedicăm definitiv să se întoarcă", a declarat pentru AFP Ahmad Fatfat, un deputat din cadrul blocului fostului premier Saad Hariri.

El a acuzat actualul Guvern libanez şi în special mişcarea şiită Hezbollah că vrea "revenirea în Liban a (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad".

O ceremonie militară în memoria generalului urmează să aibă loc la cartierul general al Forţelor pentru Securitate Internă (FSI, poliţie). Trupul neînsufleţit urmează să fie transportat ulterior către centrul oraşului, unde sunt prevăzute funeralii populare.

Corpul generalului va fi înhumat în Mausoleul lui Rafic Hariri, mentorul său, la solicitarea fiului acestuia, Saad Hariri.

Atentatul de vineri a fost atribuit de către opoziţia libaneză şi experţi regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, care se confruntă de 19 luni cu o revoltă pe care încearcă să o zdrobească cu orice preţ, în pofida unor încercări din partea mediatorului ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi, aflat în vizită la Damasc, să obţină un armistiţiu.

Furia era puternică duminică în regiunile cu populaţie majoritar sunnită. La Tripoli (sud), două persoane au fost rănite, după ce sâmbătă au fost rănite alte cinci persoane. Vineri, un şeic a fost ucis într-un schimb de focuri.

Parisul consideră "probabilă" o implicare a Damascului

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat duminică drept "probabilă" o implicare a Damascului în atentatul cu maşină-capcană în care a fost asasinat vineri la Beirut şeful serviciilor de informaţii din cadrul poliţiei libaneze Wissam al-Hassan, relatează AFP.

"Este probabil (...). Încă nu ştim cine se află în spatele atentatului, dar totul arată că este vorba despre o prelungire a tragediei siriene", a declarat Fabius pentru posturile Europe1 şi I-télé, acuzându-l pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că "încearcă să extindă contagiunea" conflictului în ţări vecine Siriei.

"Aş vrea să spun cât de mult condamnăm acest atentat oribil, cât de solidari suntem cu populaţia libaneză, cu Guvernul libanez. Mă gândesc la preşedintele Michel Sleiman şi la premierul Najib Mikati", a continuat ministrul francez.

"Eu cred că este efectiv vorba despre o prelungire a ceea ce se petrece în Siria, ceea ce face şi mai necesară plecarea lui Bashar al-Assad" de la putere, a insistat şeful diplomaţiei franceze.

"Interesul lui Bashar al-Assad, care este un manipulator, este să extindă contagiunea în Turcia, Iordania, Liban", a apreciat Fabius.

El a subliniat totodată asupra prezenţei partidului şiit libanez Hezbollah în conflictul sirian.

"Hezbollahul face parte din Guvernul libanez şi nu s-a observat o prezenţă a acestuia în conflictul sirian. Însă, de câteva zile, există o prezenţă a unor militanţi Hezbollah în conflict, o dronă (avion fără pilot) care a fost trimisă către Israel", a declarat ministrul.

"Se pare că există o voinţă a Hezbollah şi, deci, a Iranului de a manifesta a-şi manifesta mai expres prezenţa (alături de regimul de la Damasc), iar noi nu putem să fim de acord cu acest lucru", a continuat Fabius.

Iranul, un aliat fidel al regimului la putere în Siria, susţine totodată mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

Liderul acestui partid şiit libanez, Hassan Nasrallah, a declarat joi că membri din cadrul puternicului partid armat luptă împotriva rebelilor sirieni, dar cu titlu personal, fără un mandat din partea mişcării aliate Damascului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite