Manifestaţie pe biciclete a studenţilor din Quebec, împotriva creşterii taxelor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 500 şi 600 de manifestanţi pe biciclete au parcurs duminică la prânz centrul oraşului Montreal pentru a denunţa creşterea taxelor şcolare anunţată de Guvernul din Quebec şi puterea în gerenal, relatează AFP.

Bicicliştii au parcurs străzile aproape goale ale oraşului, însoţindu-şi protestul cu fluiere, claxoane şi tigăi şi fiind salutaţi de şoferi şi trecători.

"Criza studenţească a devenit o criză socială cu multe cauze care erau ascunse până în prezent de tradiţia nonconfruntării din Quebec", explică, în timp ce pedalează, un tânăr, Sébastien Grenier, "student la istorie la Universitatea din Quebec şi angajat cu normă întreagă".

"Manifestăm pentru a ne reapropria spaţiul public. Politica tradiţională nu ne mai reprezintă", a adăugat el. Tânăra sa prietenă, aflată alături de el, şi-a decorat şaua bicicletei cu o pancartă: "Legea 79 fascistă", o referire la legea specială adoptată de provincia francofonă pentru a limita manifestaţiile şi a încerca să pună capăt conflictului cu studenţii.

"Linişte, să strigăm şi mai tare pentru ca nimeni să nu ne mai ignore", scandau cicliştii, dintre care mulţi erau îmbrăcaţi în roşu, simbolul revoltei studenţeşti, înainte de a scanda numele premierului din Quebec, Jean Charest, susţinător ferm al creşterii taxelor de şcolarizare.

Din februarie, conflictul dintre studenţi şi Guvern a generat manifestaţii aproape zilnice, marcate izolat de incidente violente şi arestări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite