Mandela cere pedepsirea lui Mugabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup din care fac parte mai mulţi foşti lideri ai lumii, printre care şi fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, a cerut statelor participante la summitul Africii să susţină

Un grup din care fac parte mai mulţi foşti lideri ai lumii, printre care şi fostul preşedinte sud-african
Nelson Mandela, a cerut statelor participante la summitul Africii să susţină ilegitimitatea realegerii lui Robert Mugabe, în funcţia de preşedinte al Zimbabwe.

Apelul grupului cunoscut drept "Bătrânii" vine pe fondul prezenţei lui Robert Mugabe la summitul Africii, ce are loc în Egipt. Mugabe a câştigat alegerile prezidenţiale într-un scrutin marcat de corupţie şi ilegalitate, arată agenţiile de presă. Morgan Tsvangirai, principalul său contracandidat, s-a retras din cursă din cauza violenţelor şi intimidărilor la care a fost supus.

Grupul bătrânilor

"Cu ocazia reuniunii liderilor africani, pentru summitul Uniunii Africane la Sharm el-Sheik, cerem ca ei să denunţe clar rezultatul alegerilor din 27 iunie din Zimbabwe drept ilegitime", cere grupul "bătrânilor". Din acest grup, format în total din 12 persoane, fac parte printre alţii fostul preşedinte american Jimmy Carter, câştigătorul premiului Nobel, Desmond Tutu, fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, şi liderul opoziţiei din Myanmar, aflat în închisoare, Aung Suu Kyi, de asemenea un fost câştigător al premiului Nobel pentru pace.

"Este un moment de adevăr pentru liderii regionali. Secretarul general le cere excelenţelor voastre
să-şi mobilizeze sprijinul pentru o soluţie negociată", este mesajul Naţiunilor Unite transmis de adjunctul secretarului general, Asha-Rose Migiro. În ciuda acestor declaraţii, analiştii se tem că liderii africani vor respinge apelurile lansate de Occident.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite