Mandat de arestare în cazul asasinării lui Litvinenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a emis un mandat de arestare internaţional împotriva unui nou suspect în cazul asasinării, în anul 2006 la Londra, a opozantului rus şi fost agent FSB Aleksandr Litvinenko, a anunţat joi o sursă din cadrul serviciilor de informaţii ruse, citată de Interfax, relatează AFP.

"În cadrul anchetei privind asasinarea fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko, un mandat de arestare internaţional a fost emis împotriva lui Dmitri Kovtun", a declarat sursa.

"Pe baza acestui mandat, cetăţeanul rus ar trebui să fie arestat de către autorităţile din ţara în care se află", a adăugat aceasta, fără a preciza dacă Kovtun se află în Rusia.

Parchetul general rus nu a primit până acum nici o cerere de emitere a unui mandat de arestare din partea autorităţilor britanice, conform purtătoarei de cuvânt, Marina Gridneva, citată de Interfax.

Aleksandr Litvinenko, dezertor al FSB şi refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai la 1 noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, principalul suspect din acest caz, şi cu omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. După această întâlnire, el a devenit grav bolnav, murind din cauza unei otrăviri cu poloniu, un element radioactiv.

Lugovoi şi Kovtun au lăsat urme radioactive pe drumul lor înapoi în Rusia.

Într-un interviu de joi pentru cotidianul rus Moskovski Komsomolets, Dmitri Kovtun a menţionat că a fost informat că Parchetul britanic a cerut extrădarea sa autorităţilor ruse, declarându-se "extrem de surprins".

El şi-a susţinut constant nevinovăţia, la fel ca şi Lugovoi, reales deputat al Partidului Liberal-Democrat (LDPR) al ultra-naţionalistului Vladimir Jirinovski în Duma rusă, la alegerile legislative din decembrie 2011.

Cazul Litvinenko este un subiect de tensiune între Londra şi Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici ca fiind principalul suspect al asasinatului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite